Lagard: Još jedno rezanje rasta SAD-a

Izvor: B92, 28.Sep.2016, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lagard: Još jedno rezanje rasta SAD-a

Čikago -- Direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard izjavila je da će Fond ponovo sniziti projekciju privrednog rasta SAD za 2016. godinu.

Ona je apelovala na vlade širom sveta da primene mere za suzbijanje trgovinskih ograničenja koja guše privredni rast.

"Projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda SAD će ponovo biti snižena zbog ekonomskih poteškoća u prvom polugodištu", navela je Lagard u govoru na Severozapadnom univerzitetu u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Čikagu, a uoči godišnjeg zasedanja MMF-a i Svetske banke, prenosi agencija Rojters.

MMF je u julu srezao procenu rasta SAD za 2016. godinu na 2,2 odsto sa 2,4 odsto, a nove prognoze će predstaviti naredne nedelje u svom "Svetskom ekonomskom izveštaju".

"Japan i Evropa su suočeni sa rastom koji je ispod proseka, ali izgleda da se situacija ne pogoršava", dodala je Lagard.

U medjuvremenu, Kina i Indija nastavljaju da ostvaruju relativno bolje rezultate, dok Brazil i Rusija počinju da beleže izvesne znake poboljšanja, dodala je ona.

"Nastavljamo da se suočavamo sa problemom u kom je globalni privredni rast predugo isuviše nizak", poručila je Lagard.

Ona je još jednom upozorila na opasnost od uvodjenja dodatnih trgovinskih ograničenja, koja su, kako kaže, očigledan slučaj ekonomske zloupotrebe, i koja će ugroziti ekonomske mogućnosti za mnoge radnike, pogodiće lanac snabdevanja i povećaće troškove osnovnih proizvoda.

Aktuelni globalni oporavak je, kako kaže, još uvek krhak posle Velike recesije iz 2008/2009. godine, a uspon populističkih politika u razvijenom svetu preti da ugrozi ostvareni napredak, prenosi agencija Frans pres.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MMF ponovo snižava prognozu privrednog rasta SAD

Izvor: Capital.ba, 29.Sep.2016, 08:32

ČIKAGO, Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard izjavila je danas da će Fond ponovo sniziti projekciju privrednog rasta SAD za 2016. godinu, i apelovala je na vlade širom svijeta da primjene mjere za suzbijanje trgovinskih ograničenja koja guše privredni rast.  “Projekcija...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.