Klan Čaves:Kako je nastala imperija

Izvor: B92, 08.Mar.2013, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klan Čaves:Kako je nastala imperija

Nakon smrti Uga Čaveza, Venecuela je možda u stanju neizvesnosti i nesigurne budućnosti, međutim, porodica preminulog predsednika sigurno nije.

Naime, prema tvrdnjama američkih analitičara, iza vojnog komandanta je ostalo bogatstvo koje se procenjuje na dve milijarde dolara.

Tvrdnje o basnoslovnom bogatstvu koje će naslediti predsednikova porodica objavila je CJIA , američka firma za procenjivanje rizika i globalnu analizu.

Kako tvrdi predsednik CJIA - e, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bogatstvo porodice Komandantea otprilike je jednako bogatstvu kubanske braće Fidela i Raula Kastra .

Analitičari su saglasni u proceni da Čavezova vladavina nije rešila problem korupcije u naftom bogatoj južnoameričkoj državi. Iako je prve izbore dobio upravo na obećanjima borbe protiv političko - ekonomske oligarhije , čini se da je njegova " bolivarijanska revolucija " samo stvorila neke nove centre moći , uključujući i porodicu Čaves .

Kako se sve promenilo?

Španski dnevni list El Mundo svojevremeno je opisao porodicu predsednika Uga Čavesa i način na koji je ona iskoristila njegovu 14- godišnju vladavinu. Prema pisanjima tu porodicu jednostavno zovu "kraljevska porodica.

Roditelji Komandantea, Ugo de los Rejes Čaves i Elena Frias, sve do sinovljevog političkog uspona bili su skromni učitelji sa sedmoro dece. A onda se sve promenilo .

Čavezov otac je od 1998. do 2008. bio guverner Barinasa, iste pokrajine koja je u sklopu " bolivarijanske revolucije " proglašena prvom slobodnom zonom. S vremenom je skromna porodična farma na obali reke sa 30 narasla na 600 hektara .

Majka preminulog predsednika, Elena Frias, postala je predsednica Instituta za decu .

Od skromno obučene žene, kakva je bila kada je 1992. posetila svog sina u zatvoru, (koji je bio osuđen zbog pokušaja državnog udara), Ugova majka se preobrazila u gospođu "opsednutu" dijamantima i modnim markama koja je redovno odlazila u Njujork u šoping. Nije odolevala ni plastičnim operacijama.

Ko je ko?

Elena je temperamentna, dinamična žena i el Komandante je nasledio njen karakter, dok je najstariji sin Adan ( drugi po rođenju je bio Ugo ) više na oca - povučen i tih . Adan je prvo bio ministar obrazovanja, a potom je od oca nasledio dužnost guvernera Barinasa.

Smatrali su ga svojevrsnim političkim mentorom mlađeg brata, od koga je bio načitaniji i obrazovaniji. Sledeći brat , Argenis, bio je državni sekretar pokrajine i ta funkcija je izmišljena samo zbog njega, a posle je prešao u Ministarstvo za električnu energiju .

Brat Adelis nikada nije bio aktivan u politici ali je obavljao dužnosti u finansijskoj administraciji pokrajine, Narciso Čaves je bio optužen za korupcijski skandal pa ga je brat poslao za ambasadora u Kanadu , a najmlađi brat Anibal bio je gradonačelnik Sabanete.

Pažnju javnosti su privlačila i Čavezova deca. Lane je njegova 14- godišnja ćerka Rosines ( iz drugog braka ) izazvala ogorčenje jer je na internetu objavila fotografiju na kojoj drži svežanj američkih dolara, valute čija je upotreba u Venecueli ograničena .

Pročitajte još: Klan Čaves:Kako je nastala imperija Kilometarska kolona za Čavesa Čitulje za Čavesa u Crnoj Gori i RS Tako je govorio Čaves Zadnje reči Čavesa: Ne želim umreti SAD: Biće bolji odnosi sa Karakasom Čaves: Imperijalisti i model Kosova Kako je Komandante menjao Venecuelu Komemoracija Čavesu u UN u sredu Vatikan: Nema ko da izjavi saučešće

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kome je Hugo Chavez ostavio dvije milijarde dolara!?

Izvor: SandzakInfo.net, 09.Mar.2013, 00:00

Nakon smrti Huga Chaveza, Venecuela je možda u stanju neizvjesnosti i nesigurne budućnosti, međutim, porodica preminulog predsjednika sigurno nije.

Nastavak na SandzakInfo.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.