Kako se koristi novac EBRD-a

Izvor: B92, 14.Maj.2013, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se koristi novac EBRD-a

Beograd -- Sredstva za projekte koje finasira EBRD se koriste na zadovoljavajući način.

To su zaključili ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i direktor EBRD Mateo Patrone koji su razgovarali u vladi Srbije o projektima koje finansira ova finansijska institucija.

Oni su tokom sastanka istakli da su ostvareni veliki pomaci, pre svega, na realizaciji i poštovanju dinamike poslova u železničkom sektoru, navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
To je, veliko ohrabrenje, složili su su se ministar Mrkonjić i direktor EBRD Mateo Patrone, obzirom da je srpska železnica godinama bila na margini ili potpuno zapostavljena kada su u pitanju ulaganja u modernizaciju voznog potencijala i svih ostalih segmenata u ovoj saobraćajnoj oblasti.

Ministarstvo saobraćaja Srbije, izmeću ostalog, iz kredita EBRD koristi sredstva u iznosu od 60 miliona evra, a za taj novac nabavljeno je 782 teretna vagona, potporni stub za obradu točkova, rekonstriisana je i hala za smeštaj struga i vertikalnog CNC struga.

Iz istih izvora obezbedjeno je i 100 miliona evra za nabavku 21 elektromotornog voza za regionalni putnički saobraćaj. Rok za završetak kompletne nabavke je 2015. godina.

Iz zajma EBRD povučeno je još 100 miliona evra za implementaciju programa rehabilitacije pruga duž ključnih deonica na Koridoru 10, ukupne dužine oko 112 kilometara u koji će se uložiti 30 miliona evra i nabavku do 15 višesistemskih lokomotiva u iznosu od 65 miliona evra.

Na sastanku je bilo reči i o realizaciji projekata rehabilitacije i modernizacije mreže pruga na Koridoru 10, posebno na deonici izmedju Beograda, Rakovice i Resnika, i rehabilitaciji duž Koridora 10, ukupne dužine oko 131 kilometr.

Mrkonjić i Patrone razmotrili su i nove mogućnosti vezane pre svega za investiranja u vodni Koridor 7, obzirom da je opredeljenje Vlade Srbije da u narednim godinama značajnije poboljša kvalitet infrastrukture, izgradnjom novih luka i terminala, i na taj način drastično poveća obim transporta robe, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mrkonjić sa direktorom EBRD-a

Izvor: RTS, 14.Maj.2013

Sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj koriste se na zadovoljavajući način, konstatovali ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i direktor EBRD-a Mateo Patrone. Ostvareni veliki pomaci, pre svega, na realizaciji i poštovanju dinamike poslova u železničkom sektoru, ocenjeno u razgovoru...Ministar...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.