Jelašić: Banke se izborile s krizom

Izvor: B92, Tanjug, 20.Jan.2010, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Banke se izborile s krizom

Beograd -- Rast štednje govori o vraćenom poverenju građana u domaći bankarski sektor i dokaz je da su se banke uspešno izborile sa udarom ekonomske krize.

Guverner NBS Radovan Jelašić je podsetio da je na kraju 2009. godine devizna štednja već premašila šest milijardi evra, a za prvih 15 dana povećana je za još 36,7 miliona evra, čime je dostignut apsolutni rekordni nivo od 2000. godine do danas, napominjući da je prošle godine devizna štednja u bankama prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine povećana za 1,23 milijardi evra.

"Od te sume jedan veći deo od 51,8 odsto predstavljaju depoziti oročeni na period duži od šest meseci", naveo je Jelašić i podsetio da je za prikupljanje prve milijarde evra devizne štednje u Srbiji bile potrebne tri godine - od početka tranzicije 2001. pa sve do kraja 2003. godine.

Guverner NBS je upozorio da će negativni efekti svetske krize biti još dugo prisutni u Srbiji i još dugo neće moći da se računa na obilje relativno jeftinog novca, kao pre, ukazujući da domaća štednja dobija sve važniju ulogu kao izvor kredita koje banke odobravaju građanima.

Prema podacima od kraja novembra 2009. godine, od bilasne sume banaka od oko 2000 milijardi dinara, oko 27,5 odsto otpada na depozite građana, oko 22,6 odsto na kapital samih banaka i 10,5 odsto na sredstva od zaduživanja u inostranstvu, što je najbolji dokaz da su najvažniji izvori kredita depoziti naših građana u bankama, naveo je Jelašić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jelašić: Srbija izašla iz krize

Izvor: Blic, 20.Jan.2010

Od marta banke u Srbiji moći će da razmotre da li će smanjivati svoju kreditnu izloženost. Bečki sporazum, potpisan prošle godine, kojim su se obavezale da će obezbediti dovoljno zajmova privredi i građanima, formalno će važiti do 1. januara 2011. godine. ..Međutim, ovaj sporazum biće predmet...

Nastavak na Blic...

Srbija izašla iz krize - boljitak tek u 2011.

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jan.2010

Prema ekonomskim pokazateljima Srbija je izašla iz krize, ali građani će poboljšanje osetiti u 2011. godini, izjavio danas je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić...Jelašić je za RTS u Beču rekao da porast kreditne aktivnosti i to što će posle prošlogodišnjeg pada bruto domaćeg...

Nastavak na Vesti-online.com...

Pada cena zakupa poslovnog prostora

Izvor: YU-Build.rs, 20.Jan.2010

Cene iznajmljivanja poslovnog prostora u Beogradu krajem 2009. pale su na rekordno niski nivo od 14 evra po kvadratnom metru za prostor A klase. Prema istraživanju konsultantska kuća za nekretnine Kolijers (Colliers) u Srbiji, cene zakupa poslovnog prostora su na najnižem nivou od početka praćenja...

Nastavak na YU-Build.rs...

NBS popušta stege bankama

Izvor: Politika, 20.Jan.2010

Bečki sporazum nas obavezuje da zadržimo isti nivo kreditne izloženosti, sedenje na parama ne donosi profit, već njegovo pozajmljivanje, kažu bankari ..Beč, 20. januara – Bečki sporazum kojim su se banke obavezale da ne smanjuju nivo izloženosti kako bi privredi i građanima Srbije obezbedili...

Nastavak na Politika...

Uvodjenje evra pre ulaska u EU los potez

Izvor: Economy.rs, 21.Jan.2010, 02:05

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelasic ocenio je danas da bi uvodenje evra pre ulaska Srbije u Evropsku uniju (EU) bio los politicki znak.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.