Iskoristiti prednost lokacije

Izvor: S media, 19.Maj.2010, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iskoristiti prednost lokacije

Srbija bi u planiranju ekonomskog razvoja trebalo da iskoristi jednu od svojih retkih prednosti a to je lokacija, odnosno činjenica da se nalazi u centru regionalnog tržista i u blizini tržista EU, ocenio je danas profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miroljub Labus.

Prema njegovim rečima, zbog toga bi Srbija trebalo da nastavi proces evropskih integracija bez obzira što se i EU trenutno nalazi u krizi.

Na okruglom stolu "Nov model ekonomskog razvoja Srbije", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji organizuju Savez ekonomista Srbije i novinska agencija, Labus je ocenio da Srbija više ne može da zasniva svoj razvoj na prilivu stranih direktnih investicija, prihoda od privatizacije i zaduživanja jer je taj model u periodu posle ekonomske krize postao neodrživ.

Labus je istakao da bi lokomitva razvoja Srbije trebalo da bude razvijeni sever, dok bi socijalna funkcija države trebalo da bude okrenuta ka nerazvijenom jugu jer će se, prema njegovoj oceni, razlika izmedju ova dva dela zemlje povećavati i to nije moguće značajnije promeniti.

On je naglasio da bi država trebalo da radi na povezivanju severa i juga zemlje, izgradnjom komunikacionih sistema i to ne samo infrastrukture već i mreže optičkih kablova za moderni internet.

Labus je podsetio da je MMF predložio model razvoja Srbije koji podrazumeva ulaganje u izvoz i to iz domaće štednje, i takav predlog doveo bi do smanjenja domaće potrošnje na račun rasta štednje i izvoza.

On je istakao da ne vidi kako bi taj model mogao da se ostvari u Srbiji ali da je sa stanovišta ekonomskih razmišljanja MMF u pravu.

Prema njegovim rečima radi povećanja konkurentnosti Srbije trebalo bi smanjiti transakcione troškove a jedan od najvećih izvora te vrste troškova je dvovalutni sistem koji postoji u Srbiji pa bi, kako je naveo, zbog toga trebalo uvesti evro.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Labus: Razvijeni sever kao lokomotiva razvoja Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2010

BEOGRAD - Novi model ekonomskog razvoja Srbije nije moguće sprovesti bez stvaranja povoljnijeg okruženja za privlačenje stranih i domaćih investitora, što podrazumeva efikasniju javnu upravu i izgradnju odgovarajuće infrastrukture, ocenili su danas stručnjaci za okruglim stolom u organizaciji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.