Izvor: Danas, 30.Avg.2014, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Industrijska proizvodnja pada, u trgovinama rast

Beograd - U odnosu na juli 2013. promet roba u trgovinama na malo je u istom mesecu ove godine povećan za 6,6 odsto ukoliko se ne računa inflacija, a ukoliko se sagledava u takozvanim stalnim cenama, veći je za 5,3 odsto, saopštio je juče Republički zavod za statistiku. I u odnosu na prethodni mesec, ovogodišnji julski promet je veći i to za 5,2 odsto, odnosno za 5,4 odsto ukoliko se uračuna inflacija koja je sredinom godine bila negativna, tvrde statističari.

I u poređenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << sa pokazateljima od početka godine, u trgovinama se kupovalo više i to za 4,1 odsto u takozvanim tekućim cenama (bez uračunavanja inflacije) ili za 2,5 odsto ako se uračunaju povećanja cena na malo. U RZS podsećaju i da se do podataka o prometu u trgovinama dolazi na osnovu statističkog istraživanja po metodu uzoraka, kao i na osnovu prijavljenog poreza na dodatu vrednost, o čemu informacije dostavlja Poreska uprava.

Za razliku od trgovine koja je u julu izašla "iz crvenog", industrijska proizvodnja je u julu bila čak za 13 odsto manja nego u istom mesecu 2013. I u odnosu na godišnji prosek iz prethodne godine za 9,4 odsto. Ipak, podatak je očekivan jer se poslednjih decenija ova statistička oblast formirala uglavnom na proizvodnji u sektoru energetike. Posle majskih poplava ta delatnost je zabeležila pad od čak 37,4 odsto, rudarstvo je u minusu od 32 odsto, kao i još 16 oblasti koje u industrijskoj proizvodnju učestvuju sa 59 odsto.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.