Hrana 10 odsto jeftinija

Izvor: Vesti-online.com, 29.Dec.2011, 06:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana 10 odsto jeftinija

Marže na osnovne životne namirnice od 1. januara biće ograničene na 10 odsto, odlukom koju će danas usvojiti Vlada Srbije, piše beogradski "Pres". To će, prema mišljenju stručnjaka, dovesti do pada cena hrane od 10 do 15 procenata.

Zagovornici ovakvog Vladinog "angažmana" tvrde da je ovakav potez sasvim na mestu, jer je Srbija jedna od zemalja sa najvećim trgovačkim maržama. Za osnovne namirnice one u proseku iznose 23 odsto, a za ostale proizvode idu do čak 40 odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Vojislav Stanković iz Privredne komore Srbije smatra da je ovakva odluka bila neminovna.

- Za strateške proizvode, kao što je proizvodnja hrane, nema slobodnog tržišta. S obzirom na pad životnog standarda i nezaposlenost, hrana je u Srbiji dostigla udeo od 42 odsto kućnog budžeta. U celom prehrambenom lancu, ako neko ostvaruje benefit na račun potrošača, to su trgovinske kompanije - naglašava Stanković.

On objašnjava da prehrambena industrija po niskim cenama dobija proizvod, a da veliki trgovinski lanci zarađuju na razlici u nabavnoj i prodajnoj ceni.

- Tako su kod nekih poljoprivrednih proizvoda marže bile veće od proizvodne cene. Smatram da marže treba "zabetonirati" na maksimalnih 10 odsto, a da za osnovne namirnice poput hleba, mleka, mesa, jestivog ulja i šećera ne bi smele da bude veće od pet odsto - ističe Stanković.

Stručnjak PKS dodaje i da je agregatna tražnja u Srbiji izuzetno mala, i da to pokazuje podatak da prosečan račun u megamarketima iznosi samo 400 dinara. Stanković kaže da će zbog ograničavanja marži na 10 odsto, cene hrane pasti za od 10 do 15 odsto.

I u Nacionalnoj organizaciji potrošača ističu da, za razliku od Srbije, evropski trgovinski lanci posluju sa veoma niskim maržama.

- Dobar primer je francuski "Karfur", koji sa maržom od 0,5 odsto ima godišnji obrt od 122 milijarde dolara. Svuda u Evropi marže osnovnih životnih namirnica ne prelaze 10 odsto. Ako trgovci sami nisu napravili trgovinski kodeks, a zarađuju ogromne pare, država mora da stane na put samovolji i bahatosti - kaže predsednik ove organizacije Goran Papović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrana pojeftinjuje!

Izvor: S media, 29.Dec.2011

Marže na osnovne životne namirnice od 1. januara biće ograničene na 10 odsto, odlukom koju će danas usvojiti Vlada Srbije, saznaje Press. To će, prema mišljenju stručnjaka, dovesti do pada cena hrane od 10 do 15 procenata...Kredit za "Galeniku"?..Naučite dete da štedi..Požurite ako želite...

Nastavak na S media...

Podeljena mišljenja oko snižavanja marži

Izvor: B&F Online, 29.Dec.2011

Marže na osnovne životne namirnice od 1. januara biće ograničene na 10 odsto, odlukom koju bi danas trebalo da usvoji Vlada Srbije. Ovo bi moglo da dovede do pada cena hrane od 10 do 15 procenata.

Nastavak na B&F Online...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.