Grundfos počinje izgradnju pogona u Inđiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2012, 02:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grundfos počinje izgradnju pogona u Inđiji

INĐIJA -

Danska kompanija Grundfos danas će u Inđiji početi izgradnju proizvodnog pogona u koji će biti investirano oko 50 miliona evra, izjavila je agenciji Beta generalna menadžerka u Grundfosu Srbija Maja Rapaić.

Početku izgradnje hale u Inđiji prisustvovaće predsednik Srbije Boris Tadić, ministar ekonomije Nebojša Ćirić, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, gradonačlenik Inđije Goran Ješić, ambasadorka Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen i menadžment >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Grundfosa.

Grundfos od jula prošle godine posluje u Srbiji u iznajmljenoj hali u Novoj Pazovi, gde je premeštena jedna proizvodna linija iz Danske za sklapanje malih pumpi za cirkulaciju grejanja i vode.

"Prvu proizvodnu halu u Srbiji planiramo da završimo do kraja 2012. godine i u njoj će posao dobiti 350 ljudi", rekla je Rapaićeva i dodala da je izgradnja pogona u Inđiji samo prva faza investiranja Grundfosa u Srbiji.

Prema njenim rečima, proizvodna hala u Inđiji prostiraće se na površini od 25.000 kvadratnih metara i u njoj će biti organizovana mnogo veća proizvodnja nego u Novoj Pazovi.

Direktor Fonda za podršku investicija u Vojvodini (VIP fond) Branislav Bugarski ocenio je da dolazak Grundfosa potvrđuje da je sektor metalo-prerađivačke, mašinske i prateće automobilske industrije jedan od vodećih u Vojvodini.

"To je drugi sektor po broju zaposlenih u Vojvodini sa 11.365 radnika, odmah nakon agrobiznis sektora koji trenutno zapošljava 11.740 ljudi", rekao je Bugarski agenciji Beta.

Dodao je da je VIP fond još u decembru 2007. uspostavio prvi kontakt s danskom kompanijom Grundfos i ocenio da će početak ozbiljne proizvodnje u Inđiji imati veliki značaj za Srbiju.

Bugarski je podsetio da će taj sektor u Srbiji uskoro dobiti još dva jaka brenda iz Nemačke, kompaniju Boš (Bosch) koja treba da počne gradnju objekta u Pećincima i Konti Tek (ContiTech), koja će u Subotici proizvoditi gumene sisteme za sprovođenje tečnosti u automobilskoj industriji.

Pripreme za početak proizvodnje u Srbiji Grundfos je počeo 2009, kada je kompanija kupila zemljište za izgradnju proizvodnog pogona u Inđiji, ali je realizacija projekta zbog ekonomske krize odložena. Zbog toga je u međuvremenu otvoren pogon u Novoj Pazovi.

Sa godišnjom proizvodnjom od oko 16 miliona jedinica, Grundfos je vodeći svetski proizvođač pumpi sa udelom od oko 50 odsto svetskog tržišta.

Tu grupaciju predstavlja više od 80 kompanija u više od 45 zemalja, sa oko 16.000 zaposlenih. Grundfos je 2010. godine ostvario promet od 2,63 milijardi evra i ukupan profit od 322 miliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova radna mesta u subotičkom Al Paku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2012

SUBOTICA -..Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović uručiće danas ugovor o podsticaju investicijama kompaniji "Al Pak" u Subotici koja će, zahvaljujući programu Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) za podršku direktnim investicijama, uložiti 2,5 miliona evra i zaposliti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Danski Grundfos počeo izgradnju pogona u Inđiji

Izvor: EMportal, 01.Feb.2012

Danska kompanija Grundfos danas je počela gradnju proizvodnog pogona u Inđiji u koji će biti investirano oko 50 miliona evra.

Nastavak na EMportal...

Danski Grundfos počeo izgradnju pogona u Inđiji

Izvor: Danas, 01.Feb.2012

Danska kompanija Grundfos počela je gradnju proizvodnog pogona u Inđiji u koji će biti investirano oko 50 miliona evra. Fabrika pumpi za vodu i sisteme grejanja biće završena do kraja ove godine i zapošljavaće više od 300 radnika, što je samo prva faza investicije u Inđiji, kazali su predstavnici...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.