Građevinci brinu zbog tuđih kredita u švajcarcima

Izvor: Mondo, 26.Jan.2015, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevinci brinu zbog tuđih kredita u švajcarcima

Građevinska komora Srbije (GKS) zatražila je danas od nadležnih institucija da se stambeni krediti u švajcarskim francima pretvore u dinarske i upozorila da bi u suprotnom moglo da bude aktivirano puno hipoteka, zbog nemogućnosti njihove

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

"Ako se te hipoteke aktiviraju, domaća građevinska operativa koja je u 2014. zabeležila pad od skoro 40 odsto u odnosu na 2013. godinu doći će u situaciju da neće imati za koga da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << gradi stanove", upozorio je potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

On je kazao za Tanjuga da bi zbog te situacije izazvane kretanjem kursa švajcarskog franka, ali i kursa evra i dolara, najbolje rešenje bilo da se sve konvertuje u dinare, kao što su neke zemlje uradile pretvarajući kredite izražene u stranim valutama u svoje domaće.

"Trebalo bi odrediti dinarsku kamatu koja će biti prihvatljiva građanima. Imamo na desetine hiljada ljudi koji su uzeli kredite u švajcarskim francima, pa će uskoro veliki broj njih doći u situaciju da neće moći da ih servisira, a banke i država će za dobar deo tih stanova aktivirati hipoteke i posle neće znati šta će sa njima", istako je Rodić.

On smatra da bi zatim te kredite izražene u dinarima trebalo uskladiti sa kretanjem inflacije, a sve to da bi građani mogli da ih uredno izmiruju.

Narodna banka Srbije (NBS) nije za ishitrena i brza rešenja kada je reč o otplati kredita građana zaduženih u švajcarskim francima, izjavila je ranije danas guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Ona je najavila da će predstavnici NBS-a i banaka o tome razgovarati na sastanku naredne sedmice.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Rešite CHF, preplaviće nas hipoteke

Izvor: B92, 27.Jan.2015, 09:48

Građevinska komora Srbije zatražila je od nadležnih institucija da se stambeni krediti u švajcarskim francima pretvore u dinarske...Kako su upozorili, u suprotnom bi moglo da bude aktivirano puno hipoteka, zbog nemogućnosti njihove otplate..."Ako se te hipoteke aktiviraju, domaća građevinska operativa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.