Gde ulaže pare najbogatiji Afrikanac?

Izvor: B92, 02.Sep.2015, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde ulaže pare najbogatiji Afrikanac?

Najbogatiji Afrikanac, Nigerijanac Aliko Dangote, investiraće u rudarski i energetski sektor Zimbabvea, čija se privreda nalazi u ozbiljnoj krizi.

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe sastao se sa Dangoteom koji izneo svoje planove o ulaganje u rudarski i energetski sektor.

Nigerjski milijarder koji je vlasnik i osnivač grupacije "Dangote" koja se bavi proizvodnjom cementa u nekoliko afričkih zemalja, ali koja investira u naftu, gas, proizvodnju hrane i nekretnine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takođe namerava da uloži preko 400 miliona dolara u izgradnju cementare u kojoj će se proizvoditi milion i po tona cementa godišnje.

Ekonomija Zimbabvea je u dubokoj krizi još od 2000, posle agrarne reforme predsednika Mugabea, kojom je uništen ključni sektor ekonomije ove zemlje, navodi AFP.

Zakonom ove zemlje predviđeno je da većinski deo preduzeća bude u vlasništvu Zimbabvejanaca što se nikako ne dopada stranim ulagačima koji nerado ulaže u ovu zemlju.

Ovogodišnji privredni rast Zimbabvea je slab, nezaposlenost visoka a državni budžet sve tanji, što sve još dodatno pogorošava jaka suša.

Privredni rast ne bi trebalo da pređe 1,5 odsto umesto prethodno predviđenih 3,2 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.