GM se nada da će nemačka vlada pomoći Opelu

Izvor: S media, 07.Dec.2009, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GM se nada da će nemačka vlada pomoći "Opelu"

Novi predsednik evropske filijale američkog "Dženeral motorsa" (GM), kompanije "GM-Evropa" Nik Rajli izjavio je da se još nada da će nemačka vlada finansijski pomoći oporavak "Opela", ali je dodao da i u slučaju da izostane podrška Berlina "to neće značiti da će doći i do većeg broja otkaza u zemlji."

Rajli, koji je imenovan za predsednika "GM-Evropa" u petak, nakon što je prethodno bio zadužen za GM medjunarodne operacije, izjavio je u sedištu "Opela" da je za >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rešavanje problema i za stabilizaciju kompanije potrebno 3,3 milijarde evra, ali da se ta suma neće moći obezbediti samo iz fondova američke firme.

"Postoji uverenje da GM ima dovoljno novca u SAD koji može da troši u Evropi," kazao je Rajli i naglasio da "to nije slučaj."

Rajli je to kazao posle kritike koju je na račun GM-a uputio nemački ministra privrede Rajner Bruderle u petak, kada je rekao da američka kompanija želi da izdvoji svega 20 dosto vlastitog novca u troškove restruturisanja "Opela". On "misli da GM ima mnogo više resursa."

"Opel" i njegov britanski pogon "Voksol" zapošljavaju oko 48.000 radnika u Evropi, od čega više od 25.000 u Nemačkoj.

GM je šokirao evropske vlade i zaposlene kada je prošlog meseca iznenada otkazao planiranu prodaju većinskog paketa akcija "Opela" kanadskom konzorcijumu "Magna" i ruskoj "Sberbanki."

Nemačka vlada, koja je podržavala taj dogovor, sada odbija da ponudi GM-u isti sumu novca koju je obećala "Magni" (oko 4,5 milijardi dolara) i za sada ništa ne želi da nudi.

Rajli je istakao da je pripremio molbu za nemačku vladu da odobri novac za oporavak "Opela", ali nije naveo o kolikom se iznosu radi. On je istakao da bi "bio razočaran ako Nemačka bude jedina zemlja koja nije učestvovala" u oporavku te kompanije.

Od 3,3 milijarde evra (4,87 milijardi dolara) koliko je potrebno za stabilizaciju "Opela", oko jedna milijarda evra bi otišla direktno u proces restrukturisanja, a ostalo kao ulaganja u nove proizvode, kazao je Rajli.

On je ranije objavio da će u okviru programa oporavka "Opela" biti ukinuto oko 9.000 radnih mesta i da je za sada "neizvesna" samo budućnost "Opleove" fabrike u Antverpenu, u Belgiji.

Rajli je odbio da komentariše sudbinu pogona u Antverpenu, ističući da je sve biti jasnije u naredne dve ili tri sedmice.

Američki GM, nekada najveći proizvodjač kola na svetu, nagomilao je gubitak od 88 milijardi dolara od kraja 2004. godine.

Njegova američka prodaja kola ove godine do novembra pala je 32 odsto, mnogo više nego što je bilo smanjenje isporuka ostalih proizvodajča ( oko 24 odsto).

Udeo GM-a na tržištu najveće svetske ekonomske sile pao je na 19,8 porcenta, sa 21,1 odsto u prethodnoj godini, prema podacima "Autodate."

GM je prikupio 3,3 milijarde dolara u kešu od 10. jula, kada je izašao iz bankrota, do 30. septembra, što je povratilo nadu da bi ta posrnula kompanija ipak mogla da se oporavi.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GM se nada nemačkoj pomoći Opelu

Izvor: B92, 08.Dec.2009, 10:20

Berlin -- Novi predsednik evropske filijale američkog "Dženeral motorsa" (GM) Nik Rajli kaže da se još nada da će nemačka vlada finansijski pomoći oporavak Opela...On je dodao da i u slučaju da izostane podrška Berlina "to neće značiti da će doći i do većeg broja otkaza u toj zemlji"...Rajli...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.