GM neće zatvarati fabrike u Nemačkoj?

Izvor: S media, 26.Nov.2009, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GM neće zatvarati fabrike u Nemačkoj?

Posrnuli američki auto-gigant "Dženeral motors" (GM) konačno je obelodanio deo plana za stabilizaciju evropskih pogona, tvrdeći da neće zatvarati nijednu fabriku "Opela" u Nemačkoj, ali da će u Evropi biti ukinuto oko 9.000 radnih mesta, nešto manje od ranije najavljenih 10.000.

Ostala je, prema izjavama predstavnika GM-a, neizvesna budućnost belgijeske fabrike u Antverepenu, sa 2.300 zaposlenih, ali još nisu dobijene garancije ni za dobar deo od oko 50.000 zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u evropskim filijalama GM-a, kojih samo u Nemačkoj ima 25.000.

Novi šef komapnije "GM-Evropa" Nik Rajli je garantovao da će biti očuvane četiri "Opelove" fabrike u Nemačkoj, da nijedan pogon neće biti zatvaran u toj zemlji, ali da će biti otpuštanja.

Rajli je rekao da kompanija sada ulazi u period širokih konsultacija o sudbini "Opela", koje bi trebalo da se okončaju u decembru.

Tek tada GM će biti u stanju da izadje sa pouzdanim informacijama o tome koje će fabrike biti ugrožene zatvaranjem radnih mesta, istakao je Rajli.

On je takodje kazao da će sedište firme "GM-Evropa" biti u Nemačkoj, u fabrici u Riselshajmu.

Pod GM-ovom upravom su i dve "Voksolove" fabrike u Britaniji, u Lutonu i Elesmer Portu, koje zaposljavaju više od 4.000 radnika i čija sudbina još nije izvesna.

Komesar Evropske unije za industriju Ginter Ferhojgen kritikovao je početkom semice neformalna obećanja Britanije, Španije, Belgije i Poljske da će finansijski pomoći GM u pokušaju da spasu radna mesta u fabrikama koje u njihovim zemljama pripadaju evropskoj filijali američke firme.

Prema "Špiglu", grupa "GM-Evropa" dobila je ponudu od 400 miliona evra od Britanije i izmedju 300 i 400 miliona evra od Španije, dok je Poljska najavila poreske olakšice. Belgija je predložila pomoć od 500 miliona evra za GM-ovu fabriku u Antverpenu, pod uslovom da taj pogon nastavi da radi, ali to nije prihvaćeno, tvrdi nemački list.

Ferhojgen je naglasio da želi da se "izbegne licitacija radnim mestima" u evropskim pogonima GM-a.

GM je šokirao evropski auto-sektor kada je, početkom meseca, odustao od odluke da proda evropske filijale konzorcijumu kanadske "Magne" i ruske "Sberbanke". Umesto toga, nekada najveći proizvodjač vozila na svetu je odlučio da zadrži "Opel" pod svojim okriljem i da, uz finansijsku pomoć evropskih zemalja, sam obavi restrukturisanje evropskih pogona. GM računa na finanisku podršku evropskih vlada u iznosu od 3,3 milijarde dolara.

Vlada u Berlinu je podržala prvobitni plan prodaje "Opela" kanadsko-ruskom konzorcijumu i ponudila 4,5 milijard dolara kredita kao pomoć toj transakciji, kao bi se sprečila masovna otpuštanja radnika.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GM neće zatvarati fabrike u Nemačkoj?

Izvor: SrbijaNet.rs, 26.Nov.2009

Posrnuli američki auto-gigant "Dženeral motors" (GM) konačno je obelodanio deo plana za stabilizaciju evropskih pogona, tvrdeći da neće zatvarati nijednu fabriku "Opela" u Nemačkoj, ali da će u Evropi biti ukinuto oko 9.000 radnih mesta, nešto manje od ranije najavljenih 10.000. Ostala

Nastavak na SrbijaNet.rs...

General Motors neće zatvarati fabrike u Nemačkoj

Izvor: AutoBlog, 27.Nov.2009, 11:00

Američki "Dženeral motors" (GM) konačno je obelodanio deo plana za stabilizaciju evropskih pogona, tvrdeći da neće zatvarati nijednu fabriku "Opela" u Nemačkoj, ali da će u Evropi biti ukinuto oko 9.000 radnih mesta, nešto manje od ranije najavljenih 10.000. Ostala je, prema izjavama predstavnika...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.