Fiskalni savet odbacio kritiku guvernerke NBS

Izvor: Blic, 31.Okt.2014, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni savet odbacio kritiku guvernerke NBS

Fisklani savet ocenio je danas da je guvernerke Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković potpuno neosnovano javno kritikovala navodne izjave Saveta o prirodi i veličini gubitka.

U saopštenju Fiskalni savet navodi da "nažalost nije prvi put da je meta neosnovanih napada guvernera NBS" i podseća da je juna 2013. Jorgovanka Tabaković okrivila Fiskalni savet i MMF za slabljenje kursa dinara.

"Stručnoj, a i široj javnosti i tada je bilo jasno da je uzrok slabljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dinara, kao i drugih valuta zemalja u razvoju, bila najava promene monetarne politike FED-a (Centralna banka SAD)", piše Fiskalni savet.

Fiskalni savet Savet ukazuje i da se NBS uopšte ne pominje u njegovom poslednjem izveštaju, u kojem je ocenjen nedavni rebalans državnog budžeta za ovu godinu.

"Analiza poslovanja NBS nije u našoj nadležnosti, nego u nadležnosti Saveta guvernera NBS", a "to bi bilo u našoj nadležnosti jedino ako bi se gubici NBS finansirali budžetskim rashodima - što ovog puta nije bio slučaj", navodi Savet u odgovru guvernerki.

Savet navodi da su na pitanje novinara o gubicima NBS na javnom predstavljanju izveštaja Saveta, njegovi predstavnici upravo takav odgovor i dali, kao i kasnije u drugim odgovorima na pitanja novinara.

"Po našim saznanjima, mediji su tačno i u potpunosti preneli odgovor Fiskalnog saveta", navodi Savet.

Fiskalni savet Srbije smatra da predstavnici državnih institucija moraju argumentovano da iznose stavove i da se uzdržavaju od netačnih i neproverenih izjava, piše u saopštenju.

"Uvek smo spremni na stručnu i, ako postoji interes javnosti, javnu diskusiju s najvišim predstavnicima NBS o ekonomskoj politici, pa i pojedinačnim ekonomskim temama. Na ovaj način bi se predupredili nesporazumi i dao doprinos boljem razumevanju nadležnosti i stvarnih stavova Fiskalnog saveta", piuše u saopštenju povodom ocena guvernerke Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanke Tabaković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.