Esmark i sindikati Železare Smederevo potpisali novi kolektivni ugovor, plate veće 25 odsto!

Izvor: Večernje novosti, 20.Jan.2015, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Esmark i sindikati Železare Smederevo potpisali novi kolektivni ugovor, plate veće 25 odsto!

PREDSTAVNICI američke kompanije "Esmark" i reprezentativnih sindikata "Železare Smederevo" potpisali su novi kolektivni ugovor koji, pored ostalog, predviđa povećanje zarada od 25 odsto ove, a još deset odsto naredne godine. Posle petodnevnih pregovora predstavnika strateškog partnera i radnika srpske čeličane, Nezavisnog sindikata metalaca, ASNS i Samostalnog sindikata, stavljeni su potpisi na novi kolektivni ugovor sa rokom važenja od 2015. do 2018. godine. - Nova cena rada biće 125 dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << izjavio je za "Novosti" Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca "Železare Smederevo". - Dogovoreno je povećanje plata od 25 odsto odmah. To znači vraćanje na zarade pre umanjenja od 10 odsto zbog krize, ali i dodatnih 12,5 odsto. Takođe, usaglašeno je i povećanje plata za još 10 procenata od 2016. godine. Sa ovim uvećanjima, plate će biti praktično vraćene na nivo pre odlaska "Ju-Es stila". Gujaničić navodi da su pregovori bili fer i korektni, da su završeni brzo, a da su radnici zadovoljni ishodom dogovora sa "Esmarkom". - Zaposleni su zadovoljni i time što im novi kolektivni ugovor, pored ostalog, donosi i pravo na profit kompanije u iznosu od sedam odsto. To dokazuje da je reč o ozbiljnom partneru koji ovde dolazi da pravi profit - kaže Gujaničić.TREĆA SMENA NOVI kolektivni ugovor predviđa dodatak za treću smenu kao i do sada - 40 odsto, za drugu smenu 10 odsto, za rad nedeljom 15 odsto, a za rad na državni praznik 150 odsto. Takođe, ostaju naknade za minuli rad, jubilarne nagrade, regres. Radnici sada čekaju da i država podrži dogovore o uslovima rada, i nadaju se da će do kraja meseca "Esmark" i Vlada Srbije potpisati ugovor o partnerstvu. Vlada sada čeka "zeleno svetlo" Evropske komisije, kako bi uputila državnu pomoć čeličani, a sa strateškim partnerom pregovara o biznis planu koji bi bio u interesu obeju strana. "Esmark" nudi investiciju od 400 miliona dolara u narednih pet godina, pokretanje proizvodnje i na drugoj visokoj peći i očuvanje svih 5.000 radnih mesta.VUČIĆ: UGOVOR ZA 12 DANA PREMIJER Aleksandar Vučić izjavio je da su razgovori o "Železari" teški i da Vlada nastoji da ugovor sa "Esmarkom" završi u narednih 10 do 12 dana. On je naglasio da "Železara" nije "uračunata" u rast BDP. - Kada ona radi to je direktnih jedan odsto rasta BDP - rekao je Vučić. - Sada pokušavamo da "Železaru" podignemo iz pepela i ako to uradimo to bi bio veliki uspeh za Srbiju.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovor Esmarka i sindikata Železare o ceni rada

Izvor: Blic, 20.Jan.2015

Predstavnici „Esmarka“ i sva tri reprezentativnih sindikata u Železari Smederevo, Samostalnog, Nezavisnog metalaca i ASNS-a, posle „samo“ četiri sastanka, kako kažu sindikalci, potpisali su sporazum o usaglašenosti odredaba kolektivnog ugovora...Naravno, ovaj sporazum stupa na snagu posle...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.