EU pomaže Srbiji sa 50 miliona evra

Izvor: S media, 22.Dec.2009, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pomaže Srbiji sa 50 miliona evra

Evropska unija donela je danas odluku da isplati prvu ratu pomoći za budžet Srbije od 50 miliona evra, dok će sledeće godine biti isplaćena druga rata od 50 miliona evra, kao i zajam od dodatnih 200 miliona evra za budžet u cilju održavanja makroekonomske stabilnosti.

"Dodeljujući ovu pomoć, Evropska unija nastavlja da iskazuje svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << posvećenost procesu evropskih integracija Srbije i solidarnost sa zemljama koje trpe posledice ekonomske i finansijske krize", izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Vinsent Dežer.

On je dodao da će sredstva, "pored stabilizacije finansijske i ekonomske situacije, pomoći Srbiji da održi nivo broja zaposlenih u državnoj administraciji, koji je neophodan za nastavak procesa evropske integracije".

Odobrena sredstva su deo Instrumenta pretpristupne pomoći EU (IPA), namenjenih kao pomoć zemljama koje teže tome da postanu članice Unije. IPA fondovi se obično koriste za finansiranje projekata.

Srpske vlasti su 2009. su pokrenule sveobuhvatne pregovore sa medjunarodnim finansijskim institucijama. Aranžmani sa tim institucijama su imali kao direktan cilj pokrivanje budžetskog deficita i minimizovanje uticaja ekonomske krize na Srbiju.

Tri najvažnija aranžmana, sa Medjunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom i Evropskom unijom su blisko povezani i pozivaju na strukturalne reforme, navela je u saopštenju delegacija EU u Srbiji.

Te reforme bi trebalo da rezultiraju uštedom u javnim sektorima (kao što su zdravstvo, školstvo, javna administracija, penzioni sistem) i trebalo bi da ojačaju upravljanje javnim finansijama.

Srpske vlasti planiraju važne promene zakona o budžetskom sistemu koji se tiče fiskalne odgovornosti, a u planu je i harmonizacija politike o državnoj pomoći sa standardima EU, podseća se u saopštenju.

Ta podrška ima za cilj da omogući Srbiji da nastavi neophodne reforme u svrhu pristupa Uniji. Pomoć uključuje razvoj administrativnih kapaciteta relevantnih institucija i tela i održavanje nivoa rada osoblja na prioritetnim područjima evropske integracije u državnoj administraciji.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU odobrila Srbiji 50 miliona evra za budžet

Izvor: EMportal, 22.Dec.2009

Evropska unija je odobrila pomoć od 50 miliona evra za podršku budžetu, saopštila je danas kancelarija Delegacije Evropske komisije u Srbiji.

Nastavak na EMportal...

EU daje 50 miliona evra srpskom budžetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2009

BEOGRAD - Evropska unija odlučila je danas da odobri 50 miliona evra kao direktnu podršku budžetu Srbije, saopštila je Delegacija EU u Srbiji...Sledeće godine Srbija će dobiti još 50 miliona evra podrške, kao i dodatnih 200 miliona evra u vidu kredita za održanje makroekonomske stabilnosti,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Srbija od EU dobila 50 miliona evra za budžet

Izvor: NaDlanu.com, 22.Dec.2009

BEOGRAD, 22. decembra 2009. (Beta) - Evropska unija (EU) je odlučila da Srbiji da pomoć od 50 miliona evra za podršku budžetu, saopštila je u utorak kancelarija Delegacije Evropske komisije u Srbiji. Reč je o prvoj tranši pomoći za podršku srpskom budžetu. U 2010. Srbija treba da dobije i...

Nastavak na NaDlanu.com...

Srbija od EU dobila 50 miliona evra za podršku budžetu

Izvor: Blic, 22.Dec.2009

Evropska unija (EU) je odlučila da Srbiji da pomoć od 50 miliona evra za podršku budžetu, saopštila je danas kancelarija Delegacije Evropske komisije u Srbiji...Reč je o prvoj tranši pomoći za podršku srpskom budžetu. U 2010. Srbija treba da dobije i drugu tranšu od 50 miliona evra, kao i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.