EPS zbog brojila gubi 25-30 mil. €

Izvor: B92, 18.Sep.2013, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS zbog brojila gubi 25-30 mil. €

Beograd -- Elektroprivreda Srbije izgubi oko dva odsto ispručene struje zbog nebaždarenih brojila, kaže zamenik generalnog direktora EPS-a Životije Jovanović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji nije izbaždareno između 50 i 60 odsto brojila.

"Zbog toga što brojila nisu izbaždarena EPS godišnje izgubi između 25 i 30 miliona evra, jer neizbaždarena brojila mere manje struje na našu štetu", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je on na okruglom stolu o tome kakva brojila i kada treba uvesti, koji je organizvao internet časopis Balkan magazin.

Jovanović je istakao da tih oko 1,8 miliona brojila koja nisu izbaždarena ili treba zameniti ili izbaždariti.

Povodom tedera za nabavku takozvanih pametnih brojila koji je raspisan prošle godine, on je rekao da ta taj tender traje već devet meseci i da mu se ne nazire kraj, iako je, kako je rekao, "situacija goruća".

Prema rečima Jovanovića, pitanje je da li je ekonomski opravdano zameniti svih oko tri miliona mehaničkih brojila u Srbiji, posebno brojila u dalekim seoskim sredinama.

Direkor Agencije za energetiku Srbije Aca Vučković je rekao da je EU propisala da do 2020. godine treba da uvesti "pametna brojila", ali, kako je istakao, uz napomenu da se to uradi ako analiza pokaže da je isplativo.

On je precirao da se to znaci da se brojilo menja samo kod potrošača kod kog je isplativo to uraditi i da svaka zemlja sama odlučuje koliki procnat mehaničkih brolila će zameniti pametnim, koja omogućavaju kontrolu potrošnje i daljinasko očitavanje.

Vučković je naveo da je "na nivou EU do sada zamenjeno tek 10 odsto brojila" i dodao da je do sada najviše uradila Italija, u kojoj su zamenjena skoro sva brojila.

Pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunivić je ocenio da ništa do sada nije urađeno na nabavci novih brojila, iako je tender za 30.000 takvih brojila otvoren krajem prošle godine.

On je istakao da je nabavka pametnih brojila važna, jer će od 1. januara 2014. oko 4.800 preduzeća eletričnu energiju nabavljati na tržištu, kao i da će početkom 2015. na tržište izaći i građani.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EPS zbog brojila gubi 25-30 mil. €

Izvor: B92, 18.Sep.2013

Beograd -- Elektroprivreda Srbije izgubi oko dva odsto ispručene struje zbog nebaždarenih brojila, kaže zamenik generalnog direktora EPS-a Životije Jovanović...Prema njegovim rečima, u Srbiji nije izbaždareno između 50 i 60 odsto brojila..."Zbog toga što brojila nisu izbaždarena EPS godišnje...

Nastavak na B92...

Oko dva miliona neispravnih brojila

Izvor: Blic, 18.Sep.2013

Životije Jovanović, zamenik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije je rekao da danas da u Srbiji nije baždareno između 50-60 procenata mernih uređaja koji su van isteka roka važnosti...- To znači da između 1,8 i 2 miliona brojila treba dovesti u red, dakle ili ih zameniti ili baždariti-...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.