ECB je donela odluku, Šojble će se razočarati

Izvor: B92, 19.Jan.2017, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB je donela odluku, Šojble će se razočarati

Frankfurt -- Evropska centralna banka zadržala je ključne kamatne stope i program otkupa obveznica na istom nivou.

Upravni savet ECB-a je glasao da se referentna kamatna stopa zadrži na istorijskom minimumu od nula odsto, izjavila je portparolka te institucije, a prenosi agencija Frans pres.

Marginalna kamatna stopa je ostala na 0,25 odsto, a kamata na depozite banaka položene kod ECB na minus 0,40 procenata, što znači da banke moraju da plate kako bi položile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novac kod ECB.

Kao što je očekivano, nije bilo promena u šemi otkupa obveznica, poznatijoj kao kvantitativno labavljenje, navodi AFP, podsećajući da je cilj tog programa ohrabrivanje potrošnje i investicija putem "ubrizgavanja" dodatnog novca u ekonomiju, u sklopu napora ECB da podstakne privredni rast i inflaciju u evrozoni.

Investitori sada iščekuju obraćanje predsednika ECB-a Marija Dragija koji bi trebalo da pruži nove smernice u pogledu dalje monetarne politike te institucije.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble ocenio je pre nekoliko dana da je vreme da ECB počne da popušta monetarnu politiku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.