Dužniku smrt poslednja nada

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jun.2016, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dužniku smrt poslednja nada

Dužnik u švajcarskim francima od muke i očaja grubo se telefonom našalio sa službenikom banke da će aktivirati bombu. Država nije reagovala da spase ljude zelenaškog poslovanja banaka, ali ovog puta je bila hitra - čak tri policijske ekipe upale su u kancelariju očajnika. Muke zaduženih u švajcarcima nakon Bregzita postale su veće.

Rate su naglo skočile, a pojedini klijenti gotovo celu platu moraju da daju samo da im banke ne bi oduzele stan. Izjava Jorgovanke Tabaković, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << guvernerke Narodne banke Srbije, da građani zaduženi u švajcarcima nisu socijalni slučajevi i da su neki uzimali i po dva stana na kredit, dodatno je razgnevila nesrećnike.

Tako je ovaj dužnik dobio poziv iz banke u kome ga je službenik "podsetio na neplaćene rate", na šta je nesrećni čovek odgovorio da nema para. Službenik je rekao da će aktivirati hipoteku, a klijent uzvratio da će "aktivirati bombu".

- Dužnik je rekao policajcima da se samo šalio i da ga je muku naterala - kaže za "Vesti" Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja zaduženih u švajcarskim francima.

Još jedan tužan slučaj, kaže naš sagovornik, dogodio se u Nišu. Samohrana majka je otišla u banku, gde je želela da preda dokumentaciju za dobijanje olakšica u isplati kredita.

- Niko nije želeo da primi njene papire, kao da je reč o bombi, a žena se hvata za poslednju slamku spasa - kaže Gavrilović.

Potresna je i ispovest Beograđanina Marka Vasića, koji je pre osam godina podigao kredit od 75.000 evra indeksiran u švajcarskim francima, a sada nakon osam godina redovne otplate banci duguje još 97.000 evra!

* Britanija vene, mi cvetamo

* Hteli krov, oterani u ropstvo

* Jorgovanka imala udes: "Stanje mi je stabilno, kao i dinar"

* Protest štediša u "švajcarcima": "Ua! Dole banke!"

Sve to je nateralo Beograđanku Mileniju Milojević, zaduženu u švajcarcima da guvernerki postavi nekoliko pitanja.

- Da li su se banke zaduživale u švajcarcima? Zbog čega su krediti u švajcarcima zabranjeni 2011? Zašto niko od vodećih ljudi u bankama nije krivično odgovarao za nepravilnosti koje je NBS ustanovila? - pita se ova Beograđanka.

Ona takođe pita guvernerku zbog čega insistira na lažnoj tvrdnji da dužnici traže od države da pokrije njihove dugove i da li guvernerka radi u Narodnoj banci ili radi za strane banke.

Pravnik Branko Pavlović kaže da NBS zastupa interese stranih banaka jer su problem zaduženih u švajcarcima rešile Mađarska, Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Tako je 22.000 zaduženih u švajcarcima prepušteno samo sebi, pa mesecima štrajkuju ispred vlade. Nadležni na to ćute, zaduženi u švajcarcima obolevaju, a neki čak dižu i ruku na sebe.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.