Država kupuje Železaru za dolar

Izvor: Politika, 27.Jan.2012, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država kupuje Železaru za dolar

Memorandum o razumevanju sa predstavnicima Ju-Es-stila potpisan večeras, a ugovor o preuzimanju biće parafiran u utorak, najavio je premijer Cvetković

Država Srbija će, posle deset godina, ponovo postati vlasnik Železare u Smederevu. Američka kompanija Ju-Es-stil odlazi iz naše zemlje, a Vlada Republike Srbije preuzeće ovo preduzeće za dolar. To su rezultati intenzivnih pregovora Radne grupe za rešavanje problema u Železari i predstavnika Ju-Es-stila koje je je sinoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u vladi novinarima saopštio premijer Mirko Cvetković.

– Ministarstvo finansija radilo je ozbiljne analize koje su pokazale da bi posledice povlačenja bile veoma ozbiljne. U Železari je zaposleno 5.400 radnika, a od nje indirektno zavisi 20.000 ljudi. Takođe, kompanija je značajni izvoznik, a u bruto domaćem proizvodu učestvuje sa 0,8 do jedan odsto – naveo je premijer i dodao da je vlada ovim pokazala socijalnu odgovornost i da bi svaki drugačiji ishod bio znatno skuplji.

Memorandum o razumevanju sa predstavnicima Ju-Es-stila potpisan je sinoć, a ugovor o preuzimanju biće parafiran u utorak, najavio je premijer. Kako je dodao, država nema nameru da njeno vlasništvo u Železari bude trajno. Vlada će već u sredu, nakon zvaničnog preuzimanja, početi intenzivno da traga za strateškim partnerom. „Bili bismo najsrećniji kada bismo u roku od 15 dana našli partnera”, kazao je Cvetković novinarima.

– Ovo je rezultat intenzivnih pregovora sa predstavnicima Ju-Es-stila, koji su zbog svetske krize, odlučili da odu iz Srbije. U poslednjih nekoliko godina oni su vladu obaveštavali o svojim namerama – kazao je premijer Cvetkovići i dodao da je vlada  odlučila da kupi Železaru, jer će mnogo lakše naći strateškog partnera ako kompanija radi.

Po preuzimanju, država će u Železari zateći obrtna sredstva za rad od oko 100 miliona dolara. Prema rečima premijera Cvetkovića, Železara nema nikakva zaduženja i kredite prema bankama.

Kompanijom će, kako je najavio premijer, upravljati profesionalni menadžment, a sredstva za proizvodnju biće obezbeđena iz budžeta od novca koji je predviđen za podršku privredi.

Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, dodao je da će sa radom, kao i dosad, nastaviti jedna visoka peć.

Na pitanje šta će biti s radnicima i da li će im plate biti smanjene, premijer je odgovorio da zasad nema planova da se menja njihov status, ali da je najbitnije da se „neće naći na ulici”. Predsednik vlade istakao je da vlast nema nameru da privatizovana preduzeća ponovo vrati u državno vlasništvo i da je ovaj potez bio iznuđen.

Na pitanje novinara da li će po preuzimanju Železara promeniti ime, Cvetković je odgovorio:

– Hoće, ali zasad nismo stigli o tome da razmišljamo. Možda vi imate neki predlog – našalio se premijer.

A. Telesković

objavljeno: 27.01.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mirko Cvetković: Vlada kupila Železaru za 1 dolar!

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Jan.2012

BEOGRAD - "Nemamo nameru da u dugom roku budemo vlasnici Železare, već ćemo tražiti strateškog partnera", rekao je Cvetković.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Železara srpska za jedan dolar

Izvor: Večernje novosti, 27.Jan.2012

Vlada je u petak, kako je saopštio premijer Mirko Cvetković, odlučila da otkupi fabriku čelika. Država već u potrazi za strateškim partnerom

Nastavak na Večernje novosti...

Kupili smo Železaru - šta sa njom?

Izvor: B92, 28.Jan.2012, 05:15

Beograd -- Odluka Vlade Srbije da za jedan dolar preuzme Železaru u Smeredevu, sada velikog gubitaša, od Ju Es stila izazvala je oprečne reakcije u javnosti...Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić kaže da je "jasno da država ne može tu firmu da vodi bolje nego privatni vlasnik",...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.