Dragin:Niz mera za uklanjanje štete od poplave

Izvor: S media, 08.Jul.2010, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragin:Niz mera za uklanjanje štete od poplave

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preduzeće niz mera kako bi štete koje su izazvale obilne padavine i poplave bile umanjene, a poljoprivrednici "osetili boljitak", izjavio je danas resorni ministar Saša Dragin i dodao da nije zadovoljan načinom na koji je protivgradna služba reagovala u toj situaciji.

Ministarstvo poljoprivrede će zbog teških vremenskih uslova, na jesen subvenicionisati nabavku 150.000 tona NPK djubriva sa 10.000 dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << po toni, kazao je Dragin i podsetio da je Ministarstvo već subvencionisalo nabavku 300.000 tona KANA za zimsko djubrenje.

Ministarstvo će takodje finasirati skladištenje poljoprivrednih proizvoda u javnim skladištima sa 50 odsto vrednosti, naveo je Dragin, dodajući da je ove godine na raspolaganju prostor za količinu od 300.000 tona robe.

On je napomenuo da kredit na osnovu skladištenja robe ima kamatu od svega tri odsto, dok je u bankama interesna stopa i do 15 odsto, ističući da to praktično znači da se "više isplati držati robu u javnom skladištu, nego je odmah prodati".

Dragin je podsetio da je Ministarstvo poljoprivrede u opštinama gde je proglašena elementarna nepogoda oslobodilo poljoprivrednike plaćanja ovogodišnjih vodoprivrednih naknada za sve površine koje su više od 30 odsto bile ugrožene vodama.



"Pored toga, Ministarstvo poljoprivrede je donelo zaključak da se neće naplaćivati korisćenje državnog zemljišta za 2010.godinu za sve one proizvodjače koji su u tim opštinama gde je proglašena elementarna nepogoda imali štetu veću od 30 odsto"
, naglasio je Dragin, dodajući da to znači da će "celokupan zakup biti oprošten".

On je napomenuo da su on i inspekcija Ministarstva poljoprivrede u poslednje dve nedelje svaki dan na terenu, gde zajedno sa predsednicima lokalnih samouprava, sagledavaju stetu koje su "ova kiša i zaista nezapamćene padavine, kao i visoki nivoi reka i podzemnih voda nanele našim usevima".
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DRAGIN: MERE ZA BOLJITAK POLJOPRIVREDNIKA

Izvor: Kurir, 08.Jul.2010

BEOGRAD - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preduzeće niz mera kako bi štete koje su izazvale obilne padavine i poplave bile umanjene, a poljoprivrednici "osetili boljitak", izjavio je resorni ministar Saša Dragin i dodao da nije zadovoljan načinom na koji je protivgradna služba...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.