Dokapitalizacija Ljubljanske banke

Izvor: B92, 17.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokapitalizacija Ljubljanske banke

Ljubljana -- Najveća slovenačka banka objavila program za dokapitalizaciju koja bi trebalo da iznosi 300 miliona evra, a biće izvršena u više faza.

U prvom krugu koji traje do kraja ovog mjeseca nove deonice će moći da upišu sadašnji deoničari, srazmerno svom vlasničkom udelu. Nakon toga u drugom i trećem krugu deonice bi bile ponuđene javnosti i drugim institucionalnim ulagačima.

Program dokapitalizacije odobrila je vlada Slovenije, odredivši da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će država koja je sada vlasnik 35,41 posto banke, kupiti nove deonice za 35 miliona evra. Deonice će za 55 miliona evra kupiti osiguravajuća kompanija Triglav, u kontrolnom vlasništvu države, a za 16 miliona konsultantska kompanija DSU.

Mediji u Sloveniji dovode u pitanje dokapitalizaciju u vreme velike krize na Ljubljanskoj berzi, ali je Vlada odacila sve kritike, navevši da je sadašnji način dokapitalizacije banke "jedini mogući".

Najveća nepoznanica u dokapitalizaciji je kako će se prema njoj odnositi belgijska bankarsko-osiguravajuća grupa KBC, koja u vlasništvu ima 34 posto deonica Ljubljanske banke.

Ona je već najavila da nije zainteresirana za dokapitalizaciju banke nakon što joj je sadašnja vlada onemogućila da poveća svoj vlasnički udeo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počinje dokapitalizacija Nove Ljubljanske banke

Izvor: TV Avala, 17.Apr.2008

Danas počinje upis akcija Nove Ljubljanske banke (NLB) u okviru prvog kruga programa dokapitalizacije u vrednosti 300 miliona evra, objavila je na sajtu Ljubljanske berze najveća slovenačka banka.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.