Doing Business: BiH najgora u regionu

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Okt.2016, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doing Business: BiH najgora u regionu

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je rangirana na 81. poziciji od ukupno 190 zemalja na ljestvici Doing Business za 2017. godinu, objavili su Svjetska banka i članica te grupe Međunarodna finansijska korporacija IFC, izvještava Indikator.ba.

BiH je nazadovala za dvije pozicije u odnosu na prošlogodišnji izvještaj i ponovo je najgora u regionu.

- Bosna i Hercegovina je olakšala pokretanje biznisa smanjenjem uplaćenog minimalnog kapitala za društva sa ograničenom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << odgovornošću i povećanjem efikasnosti notarskog sistema.Takođe, plaćanje poreza je olakšano ukidanjem naknade za turističke zajednice, navodi se, između ostalog, u izvještaju.

Po indikatoru otpočinjanja biznisa BiH je rangirana na 174. mjestu. Prema ovom izvještaju, za pokretanje biznisa potrebno je 12 procedura i 65 dana. Na dobijanje građevinske dozvole potrebno je čekati 179 dana i proći 15 procedura.

Uvođenje struje je takođe loš segment gdje smo rangirani na 123. mjestu, a potrebno je 125 dana i osam procedura.

Najbolji ranking BiH ima u prekograničnom trgovanju, gdje zauzimamo 36. mjesto.

Na čelu liste ponovo se našao Novi Zeland, dok je Singapur preuzeo drugo mesto od Danske, koja je sada na trećem mestu. Slijede Hong Kong, Južna Koreja i Norveška, pa Velika Britanija i SAD. Među članicama EU najbolje rangirana je Danska (3. mjesto), slijede Velika Britanija (7. mjesto), Švedska (9), Estonija (12), Finska (13), Letonija (14), a najgore je rangirana Grčka (61. pozicija).

Na začelju liste su Libija (188), Eritreja (189) i Somalija (190).

Lista Svjetske banke je značajan izvor informacija za investitore ali nije sveobuhvatna jer ne uzima u obzir neke značajne pokazatelje poput sigurnosti, veličine tržišta, makroekonomske stabilnosti, stanja finansijskog sistema, rasprostranjenosti mita i korupcije i nivoa obuke i vještina radne snage, a i posmatrane oblasti se ocejnjuju kroz niz uskih precizno definisanih pokazatelja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.