Dogovor socijalnih partnera za izlazak iz krize

Izvor: S media, 14.Apr.2010, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor socijalnih partnera za izlazak iz krize

Privremeno radno telo, sa premijerom Mirkom Cvetkovićem na čelu, radiće na trajnom izlasku iz krize i stvaranju uslova za uspešan privredni razvoj, dogovoreno je danas na skupu "Socijalno partnerstvo za izlazak iz krize".

Predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca saglasili su se da je potrebno da se preciziraju konkretne obaveze i aktivnosti svih socijalnih partnera, da bi se što pre osetili pozitivni efekti prevazilaženja krize u Srbiji.

Pored premijera Cvetkovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u privremenom radnom telu će iz vlade biti potpredsednik Mladjan Dinkić, ministarka finansija Diana Dragutinović i ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

Ljajić je na konferenciji za novinare, posle skupa u Savezu samostalnih sindikata Srbije, naveo da će poslodavce u tom telu predstavljati vlasnik "Ist pointa" Zoran Drakulić, predsednik Skupštine Udržzenja poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, generalni direktor "Tigra" iz Pirota Dragan Nikolić i vlasnik kompanije PSP "Farman" Branislav Grujić.

Sindikat će predstavljati predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, potpredsednik tog sindikata Dragan Zarubica, predsednik Konferencije slobodnih sindikata Srbije Ivica Cvetanović i predstavnik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

Ljajić je istakao da će se to radno telo sastajati povremeno, zavisno od opšte društvene i ekonomske klime u zemlji, a razgovori će se voditi na sektorskom principu, jer, kako je ukazao, različite grane privrede imaju različite probleme.

On je napomenuo da će ti sastanci biti održavani u gradovima u unutrašnjosti Srbije.

Ljajić je istakao da to radno telo nije zamena za Socijalno - ekonomski savet koji će nastaviti da radi u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, veh je izraz želje da se u socijalni dijalog uključe i oni koji su van Saveta.

Ministarka Dragutinović naglasila je da je za svaku promenu poreske politike u Srbiji potreban konsenzus vlade, poslodavaca i sindikata.

Ministarstvo finasija se obavezalo da će raditi na unapredjenju fiskalnog ambijenta i promeni poreskog opterećenja na zarade, ali tako da to nema posledice na smanjenje fiskalnog kapaciteta države, izjavila je Dragutinović.

Ona je rekla da se ministarstvo obavezalo i da će raditi na daljem smanjenju javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu i napomenula da je javna potrošnja od 2008. do 2009. godine smanjena za dva procentna poena.

Dragutinovićeva je navela da je ona, kao resorni ministar, obećala i dodatno smanjenje javne potrošnje za jedan do dva odsto u narednom periodu i ponovila da javno nije izlazila sa mogućim procentima povećanja poreza na dodatu vrednost jer će to biti predmet daljeg razmatranja.

Ona je naglasila da bi današnji sastanak trebalo da bude početak socijalne kohezije u Srbiji, dodajući da očekuje da će ta kohezija u budućnosti rezultirati socijalnim ugovorom koji je na snazi u nekim evropskim zemljama.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da je na sastanku najviše bilo reči o primeni novog Zakona o planiranju i izgradnji, pre svega uredbe o konverziji prava korišćenja zemljišta u pravo svojine.

On je istakao da ta uredba mora biti sprovodena što pre da bi se zemljište "zarobljeno" u pravu korišćenja oslobodilo, postalo vlasništvo preduzeća i resurs za dalji razvoj zemlje, navodeći da je u tom procesu potrebno prevazići administrativne barijere.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović naveo je da su na sastanku svi prisutni dali predloge za unapredjenje privrednog ambijenta u Srbiji, kako bi se aktivirala privreda i prekinulo gubljenje radnih mesta.

Jedini način za to su nove investicije, bez obzira na to da li su strane ili domaće, ocenio je Orbović, ističući da bi srpskim privrednicima trebalo omogućiti da budu aktivni u celoj Srbiji, a ne samo u Beogradu i Vojvodini.

Predsednik Skupštine Udruženja poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je da se od privremenog radnog tela mnogo očekuje, pre svega kroz konkretne rezultate, pošto su se dosadašnje slične radne grupe uglavnom bavile teorijom.

Vlasnik kompanije "Ist point" i član Kluba "Privrednik" Zoran Drakulić izjavio je da su privrednici na današnjem sastanku od vlade tražili jednake uslove poslovanja kao u zemljama u okruženju, naročito po pitanju finansiranja i ulaganja.

Privrednici su zatražili i da na njih ne padne ceo "socijalni teret" jer država treba da se bavi socijalnim problemima, a privrednici će kroz uspešno poslovanje, u odgovarajućem ambijentu, stvarati nova radna mesta, rekao je Drakulić.

On je dodao da su predstavnici privrede pozdravili odluku vlade o industrijalizaciji i projektima za pokretanje proizvodnje, i pokazali interesovanje da u dogovoru sa vladom osmisle konkretne projekte za ulaganja u nerazvijena područja.

Drakulić je istakao i da su se privrednici založili za profesionalizaciju kadrova u javnim preduzećima koja bi, prema njihovom mišljenju, u tom slučaju mogla mnogo uspešnije da posluju.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radna grupa za prevazilaženje krize

Izvor: B92, 14.Apr.2010

Beograd -- Premijer i ministri obećali sindikalcima i najvećim privrednicima smanjenje javne potrošnje i formiranje zajedničke radne grupe...Vlada Srbije, sindikat i poslodavci dogovorili su niz mera i formirali privremenu radnu grupu koja će se baviti prevazilaženjem ekonomske krize. Na sastanku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.