Radna grupa za prevazilaženje krize

Izvor: B92, Tanjug, 14.Apr.2010, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radna grupa za prevazilaženje krize

Beograd -- Premijer i ministri obećali sindikalcima i najvećim privrednicima smanjenje javne potrošnje i formiranje zajedničke radne grupe.

Vlada Srbije, sindikat i poslodavci dogovorili su niz mera i formirali privremenu radnu grupu koja će se baviti prevazilaženjem ekonomske krize. Na sastanku na kome su učestvovali premijer sa članovima vlade, privrednici, guverner, i sindikati, Vlada se obavezala da radi na smanjenju javne potrošnje za 1 do 2 procentna poena godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da radi na unapređenju fiskalnog ambijenta.

Najkrupnije ribe domaće privrede okupile su se na jednom mestu - u kamenoj sali Doma sindikata, da zajedno sa sindikatima i Vladom nađu rešenje za izalzak iz krize.

Premijer Srbije Mirko Cvetković očekuje da se sve strane angažuju na prevazilaženju krize.

"Od poslodavaca prevashodno očekujem da ponude više konkretnih projekata za otvaranje novih radnih mesta, a Vlada će obezebditi povoljne uslove finansiranja za njihovu realizaciju i podsticaje za zapošljavanje”, kazao je Cvetković.

"Sindikati su u prethodnom kriznom periodu pokazali visok stepen razumevanja i tolerancije i očekujem da će se ovaj konstruktivni pristup nastaviti i u periodu oporavka”, naveo je on.

Nakon dva sata razgovra iza zatvorenih vrata poznat je prvi korak u tom poslu - a to je formiranje još jednog tela, preneo je ministar rada Rasim Ljajić.

"Kao proizvod toga jeste i formiranje privremenog radnog tela, na čijem čelu će biti premijer Cvetković, a koje će biti sastavljeno po paritetnom principu – 4+4+4”, najavio je Ljajić.

"Dakle, četiri predstavnika Vlade, pored premijera Cvetkovića tu će biti potpredsednik Dinkić, ministri Diana Dragutinović i Rasim Ljajić, sa poslodavačke strane biće prisutni Zoran Drakulić, Nebojša Atanacković, Dragan Nikolić i Branislav Grujić, a kao predstavnici sindikata u ovom privremenom radnom telu biće gospodin Ljubisav Orbović i Dragan Zarubica ispred Samostalnog sindikata”, objasnio je on.

Šta su Mišković, Beko, Kostić, Babić, Nicović sve tražili od premijera Cvetkovića i ostalih ministara za sada nije poznato. Privrednici koji su govorili pred novinarima ponovili su poznate zahteve.

Zoran Drakulić iz "Ist pointa” kaže da je na poslodavcima da rade, a da bi socijalnim problemima trebalo da se bavi država.

"Smatramo da mi kao poslodavci treba prevashodno da se bavimo time da naše firme uspešno posluju, da blagovremeno plaćamo sve obaveze prema državi i da na odgovarajući način plaćamo svoje radnike, a da na nas ne padne onaj teret koji je na neki način u prethodnom periodu i pokušano kroz čak i razne stimulativne kredite, a to je da mi ponesemo dobar deo onog socijalnog tereta. Mislimo da je to ustvari država ta koja mora da se bavi socijalnim problemima”, smatra on.

Branislav Grujić iz kompanije PSP Farman kaže da za privredne probleme nema čarobnog štapića, već da mora da se radi.

"Sve ovo što pričamo na kraju dana - to sam rekao sad ministarki, sve je to lepo i pare, i ideje, sve - na kraju dana neko mora da radi. I to moramo da budemo svi svesni, nema čarobnog štapića”, kaže on.

Za sindikate najveći problemi su rast nezaposlensoti i niske plate. Zato, kako kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, traže da se akcenat stavi na domaću proizvodnju i domaće radnike.

"Očito da jedini način kako to može da se uradi jesu nove investicije. Da li su to investicije spolja ili će to vršiti investicije naših privrednika u zemlji, u svakom slučaju treba omogućiti našoj privredi i našim privrednicima da budu aktvini i da svoje aktivnosti ne zadržavaju samo na Beograd i Vojvodinu već da se to dešava i na jugu Srbije, kao i istoku i zapadu zemlje", kaže Orbović.

Ovaj sastanak nastavak je susreta od pre mesec i po dana u Klubu privrednika u Šekspirovoj ulici na Dedinju.

Tada su sindikalci otišli na noge privrednicima i dogovrili se da od Vlade traže pomoć u borbi protiv krize.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.