Điabao: Rast BDP-a Kine osam odsto

Izvor: B92, Tanjug, 06.Mar.2010, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Điabao: Rast BDP-a Kine osam odsto

Peking -- Kineski premijer Ven Điabao predviđa da će Kina u ovoj godini ostvariti snažan, osmoprocentni privredni rast.

On je obećao da će se vlada boriti protiv inflacije kako bi podržala oporavak treće po veličini svetske privrede.

Ven je ocenio da će 2010. biti "presudna godina" za oporavak i dodao da će primena stimulativnih mera i lako dobijanje kredita biti nastavljeni zbog i dalje slabog globalnog rasta.

Zvanični Peking će održati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoju valutu "uglavnom stabilnom", rekao je premijer, ne signalizujući da li bi moglo da dodje do popuštanja kontrole nad deviznim kursom, za koju SAD i drugi trgovinski partneri Kine tvrde da održava juan podcenjenim, čime omogućava dalji rast trgovinskog suficita zemlje.

Ven je izjavio da će njegova vlada preduzeti korake za kontrolu inflacije i drugih problema proizašlih iz primene četiri biliona juana (586 milijardi dolara) vrednog stimulativnog paketa mera za oporavak privrede, kao i poplave kreditiranja, što je Kini pomoglo da se brzo oporavi od globalne krize.

Vlada u Pekingu se nada da će ove godine stvoriti devet miliona novih radnih mesta i održati inflaciju na nivou od tri odsto, rekao je kineski premijer.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Snažni rast u "ključnoj godini"

Izvor: S media, 05.Mar.2010, 11:59

Kineski premijer Ven Djiabao najavio je danas snažni privredni rast u ovoj godini i rekao da će se vlada boriti protiv inflacije i rizika koji prete bankama kako bi Kina mogla da nastavi putem oporavka. ..U godišnjem izveštaju kineskom parlamentu, Ven je objavio da je stopa ekonomskog rasta za ovu...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.