Snažni rast u ključnoj godini

Izvor: S media, 05.Mar.2010, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snažni rast u "ključnoj godini"

Kineski premijer Ven Djiabao najavio je danas snažni privredni rast u ovoj godini i rekao da će se vlada boriti protiv inflacije i rizika koji prete bankama kako bi Kina mogla da nastavi putem oporavka.

U godišnjem izveštaju kineskom parlamentu, Ven je objavio da je stopa ekonomskog rasta za ovu "ključnu godinu" odredjena na 8 odsto. Vlada će nastaviti sa stimulativnim ulaganjima i politikom lako dostupnih kredita jer je "osnova za obnovu svetskog rasta i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << slaba."

Peking će svoj novac držati ba "stabilnom kursu" rekao je Ven. Premijer nije dao nikakvu naznaku da li će država ublažiti kontrolu valutnog kursa za koju Vašington i drugi trgovački partneri kažu da drži kineski juan na niskoj vrednosti čime kineski izvoz stiče nepoštenu prednost.

Ven je rekao da će vlada kontrolisati inflaciju i druge probleme koji proističu iz državnog paketa od 4.000 milijardi juana (586 milijardi dolara) za stimulisanje privrede i poplave bankarskih pozajmica koje su pomogle da se Kina brzo izvuče iz svetske krize.

"Ovo je ključna godina za nastavak suočavanja sa svetskom krizom, održanje stalnog i brzog ekonomskog razvoja i ubrzanje privrednih reformi," rekao je premijer u Velikoj sali naroda u Pekingu.

Svaki posrtaj u kineskoj privredi mogao bi da ima svetske posledice ako umanji potražnju Kine za američkom i evropskom fabričkom opremom ili gvozdenom rudom i ostalim sirovinama koje zemlja uvozi iz Australije, Brazila i drugih država.

Peking je poslednjih godina postavljao cilj rasta na 8 procenata i obično ga premašivao. Prošle godine privredni rast Kine je bio 8,7 odsto.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.