Dinkić: Aranžman nije dovoljan

Izvor: B92, 11.Mar.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Aranžman nije dovoljan

Beograd -- Novi aranžman sa MMF-om nije dovoljan, Srbiji potrebno i pola milijarde evra iz komercijalnih kredita, izjavio je ministar Mlađan Dinkić.

Početkom sledeće nedelje u Srbiju dolaze dve važne delegacije, predstavnici MMF-a i automobilske kompanije "Fijat". Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da je dogovor sa MMF-om za Srbiju važan, ali da nije dovoljan za odgovor na svetsku ekonomsku krizu.

Dinkić kaže da je, osim aranžmana sa MMF-om, za Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << važno i da obezbedi novac za budžet.

Novi aranžman sa MMF-om Srbiji neće omogućiti da tim novcem plati manjak iz bužeta, jer je taj novac namenjen isključivo za popunjavanje deviznih rezervi.

500 miliona evra, koliko je budžetu potrebno, Srbija bi trebalo da obezbedi u narednih nekoliko meseci uzimanjem komercijalnih kredita.

"Aranžman sa MMF-om je potreban Srbiji da bi mogla da dobije makro-finansijsku pomoć za budžet od Evropske unije, kao i za podršku deviznim rezervama zemlje u odbrani kursa i oplati spoljnjeg duga, pogotovo ako inostrane banke ne prihvate da refinansiraju kredite privatnom sektoru", smatra Dinkić.

"Podrška EU za budžet Srbije moći će da se dobije najranije u decembru, zbog čega će država morati da se zadužuje kod poslovnih banaka, da bi popunila budžetski deficit", rekao je on.

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je najavio da će guverner NBS-a u narednom periodu razgovarati na tu temu sa bankama i finansijskim instutucijama i rekao je optimizam da čak postoji mogućnost da krediti budu refinansirani ne samo srpskim firmama, već i firmama u celom regionu jugoistočne Evrope.

Dinkić je objasnio da je kreditni aranžman sa MMF-om neophodan samo za jačanje deviznih rezervi zemlje, kao i da je on važan pre svega zbog toga jer je preduslov za dobijanje makroekonomske pomoći od EU.

Izvesno je da će MMF u pregovorima o novom "stend-baj” aranžmanu tražiti od Srbije da smanji rashode.

Za uštedu, čini se, nema mnogo prostora, jer u Vladi svi tvrde da penzije i plate neće dirati, kao i da neće biti otpuštanja u državnoj upravi.

Ministar Dinkić, ipak, ima nekoliko predloga.

"Potreban je fer dogovor sa Vojvodinom kojoj je već prebačeno 200 miliona evra od prodaje 'NIS-a'. Vojvodina bi mogla da preuzme finansiranje Koridora 10 na severu i da preuzme jedan deo budžetskih izdataka u zdravstvu, prosveti i socijalnim institucijama", predlaže Dinkić.

"Mi znamo da taj novac njima pripada po Ustavu, ali ako žele da budu solidarni, trebalo bi da prihvate da im smanjimo transfer. O ovom predlogu još nisam razgovarao sa kolegama", naveo je on.

Kao mera za očuvanje radnih mesta, ovih dana mogao se čuti i predlog Vlade da se skrati radna nedelja.

Ministar Dinkić, međutim, kaže da bi od toga bilo efikasnije da se poveća neoporezovani deo plate koji sada iznosi 5.000 dinara.

Na dnevnom redu Vlade tokom sledeće nedelje biće i rešavanje problema "začaranog kruga” dugovanja srpske privrede.

Nekima to, međutim, nije jedini problem.

Čačanskoj "Slobodi” i kragujevačkom preduzeću "Zastava oružje” BIA je zabranila da izvoze u Libiju zbog sumnjivog posrednika.

"Izvoz oružja nije sprečilo ni Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ni Ministarstvo spoljnih poslova, već BIA. Taj izvoz je sprečen, jer postoji međunarodna poternica za posrednikom u isporuci oružja”, kazao je Dinkić.

Vlasnik posredničkog preduzeća Melvale, registrovanog na Sejšelskim ostrvima, jeste Slobodan Tešić, koji se našao na crnoj listi UN zbog ilegalnog izvoza oružja u Liberiju.

Pripreme za razgovore sa MMF-om

U državnom vrhu Srbije najavljuju da će održati niz sastanaka pre dolaska delegacije Međunarodnog monetarnog fonda, kako bi se utvrdili svi elementi pregovora.

Najavljeno je da će MMF u Beograd stići 16. marta, a da bi moglo da se pregovara o aranžmanu vrednom od 1,5 do 2 milijarde dolara.

Ministarka finansija Diana Dragutinović najavila je da će delegaciji te finansijske organizacije biti predstavljeno trenutno stanje u Srbiji.

"Treba da pokažemo fiskalne račune, da pokažemo mogućnost naplate prihoda u periodu koji je pred nama, od čega možemo da se odreknemo u rashodima, šta možemo da finansiramo od deficita, i na toj osnovi da napravimo jedan fer program”, objašnjava ona.

Državni vrh, predvođen predsednikom Srbije Borisom Tadićem, održaće nekoliko sastanaka pre nego što delegacija MMF-a dođe u Srbiju, kako bi se utanačili svi neophodni elementi za pregovore.

Premijer Cvetković je već najavljivao da bi Srbija mogla da predloži da aranžman bude dve milijarde dolara, koje bi bile upotrebljene za jačanje deviznih rezervi.

Ministarka Diana Dragutinović kaže da će sredstva iz aranžmana biti određena na osnovu dogovora dveju strana.

"To nije bukvalno naše traženje. Znači, to je dogovor između predstavnika MMF-a i Vlade Republike Srbije. Dakle, nismo mi ni prošlog puta tražili da nam odobre petsto i nešto miliona dolara, nego je to bio njihov predlog”, navodi ministarka.

"Veličina sume zavisi od, da kažem, mišljenja jedne i druge strane, i negde se onda tu pronađe kompromis. Premijer je izašao sa dve milijarde, ja lično mislim da toliko ne treba, ali to je stvar pregovora”, objašnjava Dragutinovićeva.

Vučković: Neohodan je uspeh pregovora

Vladimir Vučković, iz Ekonomskog instituta, smatra da to što Srbija traži više para nego što je ranije planirano znači da smo u većim problemima i da je to potrebno da bismo održali ekonomsku stabilnost.

"Mislim da je ovaj iznos korektan i da nije više nego što nam je potrebno” rekao je Vukčević za B92.

On objašnjava da će najviše problema sigurno biti oko budžeta i njegovog rebalansa, MMF će imati tvrđi stav nego naši pregovarači, tražiće smanjenje rashoda.

"Da li će to biti smanjenje plata, penzija ili nekih drugih stavki, ostaje da se vidi, ali pregovori neće sigurno biti laki”, rekao je Vučković.

On kaže da su pregovori veoma bitni i veoma loš signal bi bio upućen celom svetu ako pregovori ne uspeju.

"Ukoliko dođe do propasti pregovora, svi proračuni pokazuju da ćemo imati i i veću inflaciju i veći pad bruto proizvoda, veću nezaposlenosti i nestabilnost deviznog kursa, a svakako će doći i do smanjenja priliva privatnog kapitala”, naveo je Vučković.

"Ako pregovori ne uspeju, moraćemo da tražimo nove kredite, ali će to biti veoma teško, jer niti će EU niti će Svetska banka blagonaklono da gledaju na neuspeh pregovora", zaključio je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić: Srbija nudi proizvodnju auto delova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2009, 15:37

BEOGRAD - Srbija je spremna da motiviše investitore da proizvodnju automobilskih delova pokrenu u našoj zemlji, izjavio je danas ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić na sastanku sa predstavnicima najvećih svetskih dobavljača komponenti za automobilsku industriju...Predstavnici...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Delegacija MMF-a u Srbiji od 16. marta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2009

BEOGRAD - Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda doći će u Srbiju 16. marta, gde će boraviti desetak dana, potvrđeno je danas Tanjugu u Kancelariji MMF-a u Beogradu...Prema ranijim najavama, predstavnici MMF-a trebalo bi sa srpskim vlastima da razgovaraju o proširenju postojećeg aranžmana "iz...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Delegacija MMF-a stiže u Beograd

Izvor: Capital.ba, 11.Mar.2009

BEOGRAD, Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ doći će u Srbiju u ponedjeljak, 16. marta, gdje će desetak dana sa srpskim rukovodstvom razgovarati o novom finansijskom aranžmanu, koji bi rebalo da pomogne ekonomiji Srbije - potvrđeno je u Kancelariji MMF-a u Beogradu. Prema nekim najavama,...

Nastavak na Capital.ba...

Dinkić: Mogla bi Vojvodina da preuzme neke budžetske izdatke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2009

BEOGRAD - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da bi problem nedovoljnih sredstava u budžetu mogao biti rešen i na taj način što bi Vojvodina preuzela neke od republičkih budžetskih izdataka..."Vojvodina bi trebalo da preuzme finansiranje Koridora 10 na...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kredit MMF važan, ali ne presudan

Izvor: RTS, 11.Mar.2009

Razgovor sa MMF o "stend baj" aranžmanu važan ali ne i presudan za odgovor Srbije na ekonomsku krizu, ocenio ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Kredit neophodan samo za jačanje deviznih rezervi zemlje. BIA sprečila izvoz oružja za Libiju jer posrednik u isporuci na crnoj listi UN, naglasio ministar....

Nastavak na RTS...

Država pregovara o refinansiranju dugova privatnih firmi

Izvor: Politika, 11.Mar.2009

Srbiji ne bi bio potreban ni dolar od MMF-a ako bi se svi privatni inostrani krediti refinansirali, tvrdi ministar ekonomije Mlađan Dinkić ..Razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom koji počinju u ponedeljak, su važni, ali nisu presudni za odgovor Srbije na svetsku ekonomsku krizu, najvažnije...

Nastavak na Politika...

Sastanak u vladi pred dolazak MMF-a

Izvor: RTV Pink, 13.Mar.2009, 22:41

Pregovori o aranžmanu sa MMF-om. . . U Vladi Srbije završen je koordinacioni sastanak na kome je trebalo da budu usaglašeni stavovi pred dolazak Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Beograd, u ponedeljak, 16. marta.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.