Decembarska plata 38.626 dinara

Izvor: B92, 22.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decembarska plata 38.626 dinara

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da Srbija u prva tri meseca ove godine neće povlačiti novac iz aranžmana sa MMF-om.

Guverner kaže da je Srbija tražila aranžman sa MMF-om iz predostrožnosti

Povlačenje novca za jačanje deviznih rezervi NBS bio bi znak da pretpostavke iz ekonomskog programa dogovorenog sa MMF-om nisu ispunjene i da je potrebno razmotriti budžet Srbije, monetarnu i fiskalnu politiku, kazao je on. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Jelašić je naveo da bi moguće odstupanje od pretpostavki dogovorenih sa MMF-om bio manji rast bruto domaćeg proizvoda od 3,5 odsto u 2009. godini. Prema proceni NBS, rast BDP-a u poslednjem tromesečju prošle godine bio je dva odsto, tako da je godišnji rast bio oko 5,4 odsto.

Prema rečima guvernera, ukoliko priliv stranih direktnih investicija bude 1,7 milijardi evra, za finansiranje tekućeg deficita Srbije od 16,1 odsto BDP-a, odnosno 5,6 milijardi evra, biće potrebno 3,9 milijardi evra iz zaduženja i deviznih rezervi.

"Ako se navedene pretpostavke ne ostvare, a želi se održati privredni rast, neophodna je brza i odlučna reakcija vlade kroz redukciju ili promenu strukture izdataka. U suprotnom prilagođavanje će se ostvariti kroz slabljenje dinara i smanjenje deviznih rezervi", naglasio je Jelašić.

Guverner je dodao da je Srbija tražila aranžman sa MMF-om iz predostrožnosti, a ne kao ostale zemlje u regionu za hitnu pomoć. "Srbija je i jedina zemlja u regionu kojoj nije smanjen kreditni rejting", naveo je on.

Jelašić je kazao je ohrabrujuće što je posle smanjenja štednje građana tokom poslednja tri meseca prošle godine, u januaru 2009. godine zabeležen porast štednje od 34 miliona evra. Dodao je i da je kreditna aktivanost banaka usporena istučući da je zabeležen pad kredita privredi, ali da krediti stanovništvu usporeno rastu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stopa nezaposlenosti u novembru 40, 4 %

Izvor: Capital.ba, 22.Jan.2009

SARAJEVO, Stopa registrovane nezaposlenosti u novembru 2007. iznosila je 40,4 odsto, što je za 0,4 odsto više nego u oktobru iste godine, podaci su Agencije za statistiku BiH. Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović naveo je da je u novembru prošle godine broj nezaposlenih u BiH iznosio...

Nastavak na Capital.ba...

Prosečna plata u decembru 38.626 dinara

Izvor: 24sata, 22.Jan.2009

Kako se navodi, prosečna neto zarada u decembru 2008. godine, nominalno je veća za 12,05 odsto, a realno za 3,85 odsto nego u decembru 2007.

Nastavak na 24sata...

BiH: Prosecna neto plata 776 KM

Izvor: Economy.rs, 23.Jan.2009, 01:37

Prosecna neto plata za novembar 2008. godine iznosila je 776 KM i za 13,9 odsto je visa nego u decembru 2007. godine, rekao je danas direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinovic.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.