Ćirić: Srbija suštinski nije izašla iz krize

Izvor: Politika, 10.Nov.2011, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirić: Srbija suštinski nije izašla iz krize

BEOGRAD – Srbija suštinski nije izašla iz krize, koja je počela krajem 2008. godine, jer i dalje postoji visoka nezaposlenost i visoka nelikvidnost privrede, kao i nizak standard građana, rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

On je ocenio da će usled negativnog uticaja krize javnih dugova u Evropskoj uniji (EU), u Srbiji doći do novih otpuštanja, ali nije želeo da prognozira >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koliko će njih ostati bez posla, već je samo rekao da će „nekog pomeranja sigurno biti”.

Ćirić je nagovestio da vlada razmatra mogućnost da smanji opšte stope poreza i doprinosa na plate. To je jedna od mogućnosti da se ubede poslodavci da zapošljavaju nove ljude ili da one koji rade na „crno” prebace u legalne tokove, kazao je on učestvujući u programu RTS.

On je podsetio da je broj zaposlenih od 2007. do 2009. godine smanjen sa oko 1,9 miliona na oko 1,7 miliona ljudi, što je dovoljno zabrinjavajući podatak sam po sebi.

Na pitanje da li će se kriza u Italiji odraziti na poslovanje Fijata u Srbiji, Ćirić je odgovorio da je Fijat privatna multinacionalna kompanija koja je najavila da će u Kragujevcu za mesec i po dana proizvesti prvi probni model automobila i ponovio da bi taj model u serijsku proizvodnju trebalo da krene u aprilu 2012.

„Apsolutno nemamo nikakve naznake da će biti bilo kakvih kašnjenja”, naglasio je Ćirić i podsetio da je u vreme prošle svetske krize Fijat preuzeo američki Krajsler (koji je bio pred bankrotstvom) i danas je to profitabilna kompanija.

U 2012. godini se u EU očekuje pad tražnje, kao i u Italiji, i to će se odraziti na pad tražnje u Srbiji, rekao je Ćirić i dodao da se i dalje neke italijanske kompanije interesuju da proizvode u Srbiji i izvoze u druge zemlje EU.

Ministar se osvrnuo i na smederevsku železaru „Ju-Es Stil Srbija”, koja je zbog smanjene tražnje prepolovila proizvodnju, rekavši da je vlada svakodnevno u kontaktima sa rukovodstvom te kompanije, u potrazi za rešenjem kako izaći iz krizne situacije.

Ćirić je istakao da Srbija, kao država, ne treba da pravi razliku između privatnih i državnih kompanija, kada je reč o pomoći privredi u krizi, pogotovo „Ju-Es Stilu” koji zapošljava oko 5.000 ljudi i pre samo tri godine proizvodio je trećinu izvoza Srbije.

Tanjug

objavljeno: 10.11.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.