ČEZ: I bela tehnika staro za novo

Izvor: B92, Beta, 16.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČEZ: I bela tehnika "staro za novo"

Prag -- Kompanija ČEZ nudi do 15. juna Česima popust od oko 40 evra u programu novo za staro ukoliko predaju na reciklažu staru belu tehniku i kupe nove uređaje.

Uslov je da se nova bela tehnika nabavi u jednom od dva trgovinska lanca sa kojima je ČEZ sklopio ugovor. Predstavnici ČEZ-a nisu hteli da saopšte koliko novca je preduzeće izdvojilo u te svrhe, ali veruju da će to biti dovoljno za kupovinu nekoliko hiljada modernih, štedljivih i ekološki prihvatljivih aparata. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

ČEZ je iskoristio opšte oduševljenje programom novo za staro, koji je pokrenuo ponovo proizvodne trake u fabrikama automobila u Srednjoj Evropi otkako su državne dotacije od 2.500, odnosno dve hiljade evra, uvele Nemačka i Slovačka.

Iako predstavlja privremeni podsticaj, a ne lek za globalnu ekonomsku krizu, program novo za staro postao je pomodni trend u Češkoj i Slovačkoj. Od države slične dotacije sada traže češki proizvođači nameštaja, a u Slovačkoj i obućari.

Češka vlada dugo je kategorično odbijala da uvede program novo za staro za automobile, ali posle pada vlade postignut je dogovor da se uvedu premije u vrednosti od 1.200 evra po uništenom starom i kupljenom novom automobilu, ali tek od jeseni.

U Slovačkoj okončan program

Bratislava - U Slovačkoj je završen program državnih premija za zamenu starog i kupovinu novog automobila, a od 6. aprila Slovaci su predali 22.100 starih autombila i za to dobili od države premiju od po hiljadu evra za kupovinu novog. Istu sumu dali su im i proizvođači automobila.

U prvom krugu programa zamene staro za novo vozilo, tokom tri nedelje u martu država je dotirala kupovinu novih automobila uz likvidaciju starog sumom od 1.500 evra, dok su 500 evra davali proizvođači.

Država je iz budžeta za kupovinu više od 40 hiljada novih automobila izdvojila 55,3 miliona evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CEZ ponudio program novo za staro

Izvor: Economy.rs, 15.Apr.2009, 21:37

Ceski elektroenergetski gigant CEZ nudi od danas do 15. juna Cesima popust od oko 40 evra u programu novo za staro ukoliko predaju na reciklazu svoj stari frizider ili ves masinu i kupe novu belu tehniku.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.