Bez reformi javnih preduzeća manjak u budžetu

Izvor: Beta, 28.Dec.2014, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez reformi javnih preduzeća manjak u budžetu

BEOGRAD, 27. decembra 2014. (Beta) - Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen upozorio je u subotu da će se u srpskom budžetu za 2015. godinu pojaviti manjak, ako izostanu reforme u javnim preduzećima.

"Premisa u budžetu je da će javna preduzeća ubrzo biti rešena i da to neće biti preterano opterećenje. Istovremeno, druga javna preduzeća, poput EPS-a i Aerodroma, uplaćivaće dividente u budžet. Ako izostane reforma tih preduzeća, u budžetu će se javiti manjak", >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << naveo je Verheijen u izjavi za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da je potrebno stvoriti javni sektor koji može da pomogne Srbiji pri ulasku u EU.

Svetska banka je namenila 200 miliona dolara kredita za reformu dva javna preduzeća, EPS-a i "Železnica" i još 200 miliona za preduzeća u restrukturiranju.

Verheijen je najavio da će Svetska banka u budućnosti možda raditi i na "Putevima Srbije" i na "Vodovodu", ali početni prioritet su EPS i "Železnice", zato što je reč o kompanijama važnim za investitore.

"Zašto je to tako? To je zato što su ta preduzeća velika opterećenja za budžet, ali su opet vrlo važne kompanije kada je reč o poslovnom okruženju u Srbiji", naveo je Verheijen.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.