Beogradska berza: Rast vrednosti indeksa

Izvor: GdeInvestirati.com, 31.Okt.2014, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza: Rast vrednosti indeksa

BEOGRAD - Na današnjem trgovanju finansijskim instrumentima na Beogradskoj berzi, oba indeksa su upisala rast vrednosti.

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15 porastao je za 0,32 odsto na 702,21 poena, dok je širi pokazatelj stanja na tržištu, indeks Belexline poskočio za 0,16 odsto na 1.385,84 indeksna poena. Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je 30 miliona dinara.

Iako je ukupan promet porastao u odnosu na juče, jedna transakcija običnim akcijama >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << Komercijalne banke (KMBN) zaslužna je za skoro 80 odsto ukupnog prometa. Naime, 23,6 miliona dinara prometa ostvareno je po prosečnoj ceni od 2.591 dinara, koja predstavlja dnevni rast od 1,29 odsto. Vlasnički papiri Jubmes banke (JMBN) nisu menjali cenu od 3.600 dinara, pri čemu je promet iznosi samo 0,33 miliona dinara. Obične akcije AIK banke (AIKB) zabeležile su rast od 2,65 odsto na 1.900 dinara uz minimalan promet od 0,1 miliona dinara.

Od vlasničkih hartija kompanija iz realnog sektora, najveći promet upisale su akcije Naftne Industrije Srbije (NIIS). Nepunih 3 miliona dinara prometa realizovano je po prosečnoj ceni od 870 dinara koja se nije menjala. Promet iole vredan pomena na Prime Listingu, imale su još akcije Energoprojekt holdinga (ENHL). Nešto preko 0,3 miliona dinara prometa registrovano je po ceni od 938 dinara, za 0,32 odsto većoj u odnosu na juče. Na MTP segmentu tržišta izdvojile su se akcije kompanije Dragan Marković u restrukturiranju iz Obrenovca (DRMA) sa prometom od 1,1 miliona dinara. Za samo dva dana, vlasničke hartije ove kompanije su skoro duplirale vrednost. Današnji rast iznosio je skoro 40 odsto, pa je cena na zatvaranju stigla na kotu od 780 dinara.

Ukupan saldo obveznica stare devizne štednje iznosio je samo 3,2 hiljade evra.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.