Arsić: Zaduživanje zavisi od BDP-a

Izvor: B92, Tanjug, 25.Jan.2010, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arsić: Zaduživanje zavisi od BDP-a

Nivo zaduženosti Srbije u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) je relativno nizak u odnosu na druge zemlje, kaže profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

U poređenju sa zemljama u regionu Srbija se nalazi na prosečnom nivou zaduženosti jer i ostale zemlje u regionu su relativno nisko zadužene, međutim, i one su, kao i Srbija tokom 2009. godine imale značajno povećanje odnosa javnog duga prema BDP-u, precizirao je on.

Ipak, on je rekao da postojeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tempo zaduživanja ne bi trebalo da traje dugo i podsetio da je javni dug Srbije na nivou od oko 31 odsto BDP-a, a da je, recimo, uslov za ulazak u monetarnu uniju EU odnos javnog duga prema BDP-u od 60 odsto.

Prema njegovim rečima, sadašnji tempo zaduživanja Srbije opravdano je nastaviti u toku nekoliko narednih godina samo pod uslovom da se zaduživanje ostvaruje isključivo za ulaganja u infrastrukturu.

Ako bismo uspeli da sa takvim tempom zaduživanja u narednih nekoliko godina završimo auto-put na Koridoru 10, da modernizujemo železnicu i rešimo druge velike infrastrukturne investicije, onda bi to bilo opravdano s tim što Srbija ne bi smela da pređe odnos između javnog duga i BDP-a od oko 45 posto, naglasio je Arsić.

Na tom nivou bi trebalo da bude stabilizovan javni dug Srbije, ukazao je on napominjući da to koliko Srbija može da se zadužuje zavisi dobrim delom i od toga koliko će u budućnosti da raste BDP.

"Ako bruto domaći proizvod raste brže, onda mi možemo da se zadužimo više nego kad raste sporije", objasnio je Arsić, koji je i član Ekonomskog saveta premijera.

Prema njegovim rečima, ukoliko konsolidovani deficit budžeta u ovoj godini bude četiri odsto, kako je planirano, a rast BDP-a 1,5 odsto, i uz stabilan kurs dinara, na kraju godine može se očekivati javni dug Srbije od oko 34 odsto BDP-a.

Javni dug Srbije na kraju protekle godine bio je 9,85 milijarde evra, što je 31,3 odsto BDP-a, objavilo je Ministarstvo finansija. Na kraju 2008. godine javni dug bio je 8,78 milijardi evra, što je bilo 25,6 odsto BDP-a.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Arsić:Postojeći tempo zaduzivanja ne bi smeo dugo da traje

Izvor: Kurir, 24.Jan.2010, 15:52

BEOGRAD, 24. januara (Tanjug- Ekos) - Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić ocenio je danas da je nivo zaduženosti Srbije u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) relativno nizak u odnosu na druge zemlje, ali da postojeći tempo zaduživanja ne bi trebalo da traje dugo. U poređenju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.