Izvor: Politika, 26.Mar.2015, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska banka prihvatila nove rokove za „Tamnavu”

Do sada je ispumpano oko 95 odsto vode, gotovo sve mašine izvučene su na suvo i remontuju se, kažu u EPS-u

Iz kopa „Tamnava – zapadno polje” povukli su se novinari, a s njima i pažnja javnosti. Vode i mulja još malo ima. Kako kaže Miloš Stojanović, predsednik Odbora za realizaciju Projekta „Hitne sanacije od poplava” i direktor za strategiju i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << investicije u EPS-u, dosad je ispumpano oko 95 odsto od ukupne količine vode.

Od 187 miliona kubika vode koliko se posle majskih poplava slilo u „Kolubaru”, jedan od najznačajnijih rudnika uglja u zemlji, u kopu je ostalo još desetak miliona kubika vode i mulja.

– Sve mašine, osim vedričara, izvučene su na suvo i remontuju se. Čak i da je kop u potpunosti suv, sa iskopavanjem uglja na tom mestu ne bi moglo da se počne, jer je najmanje tri meseca neophodno da bi se mašine, visoke i do 30 metara remontovale – kaže Stojanović.

Na delu kopa, proizvodnja uglja počela je još krajem decembra prošle godine. Negde baš tih dana istekao je rok za završetak posla koji je, po ugovoru, imala „Energotehnika južna Bačka”. Nakon toga potpisan je jedan, pa još jedan aneks ugovora. Novi rok završetka ispumpavanja je 26. april. Kada je „Politika” u januaru obišla površinski kop, rukovodstvo „Kolubare” očekivalo je da se posao ispumpavanja završi do kraja februara.

Stojanović objašnjava da su na produženja roka uticale objektivne okolnosti koje nisu krivica izvođača radova. Uz odobrenje Svetske banke, koja je i finansijer ovog posla, rokovi su produžavani dva puta, kažu u EPS-u.

– Po ugovoru, „Energotehnika južna Bačka” je u prvih devedeset dana rada, trebalo da ispumpa najmanje 80 miliona kubika vode, što je i učinjeno. U tom smislu, ugovor je ispoštovan. Pri tom, računaju se samo radni dani, a ne i oni kada usled objektivnih okolnosti voda nije mogla da se ispumpava – navodi Stojanović i dodaje da su naručioci posla – EPS i „Kolubara” morali da poštuju stroga pravila Svetske banke kada je reč o zaštiti životne sredine, odlaganju mulja i kvalitetu ispumpane vode.

Spekulacije oko ovog posla pojavile su se onog trenutka kad je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) pre nekoliko meseci objavila da je ispumpavajući kop, „ispumpan i budžet, da kompanija ’Južna Bačka’ nema iskustva u tom poslu, a da je njihov partner ’Hidro tan’, povezan sa Nikolom Petrovićem, direktorom EMS-a”. Nakon toga je reagovala Svetska banka istakavši da je, kada je o ovom poslu reč, sve u skladu sa propisima i procedurama ove međunarodne finansijske institucije.

Jedna od primedaba bila je da zbog hitnosti posla, EPS treba u potpunosti da zaobiđe postupak javnih nabavki. EPS je kompanija koja poštuje zakone Srbije i zato je morao da uđe u proces javne nabavke, objašnjavaju. Da situacija bude još teža EPS nije raspolagao sa odgovarajućim finansijskim sredstvima neophodnim za ispumpavanje vode i mulja iz „Kolubare”, dodaju. Zato su razgovori započeti sa Svetskom bankom kao finansijerom. Zbog hitnosti posla, tender je raspisan krajem jula po Zakonu o javnim nabavkama. Sve aktivnosti koje je EPS sproveo propraćene i kontrolisane su od Svetske banke, kažu u ovom preduzeću. Na tenderu je pobedio konzorcijum „Energotehnika južna Bačka” i rumunski „Neš”, jer su ponudili najnižu cenu (0,132 evra po metru kubnom). Sledeći najbolji ponuđač na tenderu bio je „Milenijum” (0,135 evra po metru kubnom). S obzirom na to da je „Južna Bačka” ispumpala oko 100 miliona kubika vode očekuje se da im nakon završetka posla EPS isplati nešto više od 13 miliona evra. Paralelno s njima vodu je ispumpavala i „Kolubara” svojim i pozajmljenim pumpama. Prema tenderskoj dokumentaciji i ugovoru „Kolubara” je zadržala pravo da koristi sopstvene resurse na poslovima ispumpavanja.

A kada je o iskustvu konzorcijuma reč, što je bio jedan od neophodnih uslova na tenderu, Dragan Zbiljić, direktor „Južne Bačke” je pre nekoliko meseci za „Politiku” istakao kako on nema, ali njegov rumunski partner ima iskustva na ispumpavanju. Međutim, na kopu se prisustvo rumunskog „Neša” nigde ne vidi. Znači li to da je sa povlačenjem Rumuna, „Južna Bačka” praktično ostala bez referenci za ovaj posao, pitali smo.

– Ugovor o konzorcijumu između „Neša” i „Južne Bačke” nije raskinut. Nas kao naručioce posla niko nije informisao o tome da su se oni u pravnom smislu povukli. To je odnos između dva poslovna partnera – kažu u EPS-u.

„Južna Bačka” je, takođe, potpisala ugovor sa holandskim „Van Hekom” o iznajmljivanju pumpi. Ako „Južna Bačka” od „Van Heka” samo iznajmljuje pumpe zašto to nije učinila direktno „Kolubara”, odnosno čemu posrednik?

– Tender je raspisan za uslugu ispumpavanja vode i mulja, a ne za nabavku pumpi. Nisu za posao ispumpavanja neophodne samo pumpe. To je isto kao da mislite da je samo motor neophodan da bi auto radio. Tu je trebalo postaviti cevi, pontone, organizovati radove, ispoštovati sva pravila i procedure finansijera – zaključuje Stojanović i zaključuje da, kada je reč o proizvodnji uglja reč, „Tamnava” više nije usko grlo.

Anica Telesković

objavljeno: 26.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.