Strujni udar od optužbi

Izvor: Večernje novosti, 24.Apr.2014, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strujni udar od optužbi

SEVAJU optužbe u energetici. Ovog puta na relaciji Ministarstvo energetike - menadžment „Elektroprivrede Srbije“. Na teret EPS „stavljaju“ se brojni propusti - od loše reakcije zbog nevremena, problema sa osiguranjem imovine, muka sa nabavkom brojila, do havarije u „Kostolcu“, čija se šteta procenjuje na čak 10 miliona evra. S druge strane, u EPS tvrde da ih Ministarstvo konstantno, bez ikakvog dokaza optužuje, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i da su ti napadi pokušaji da se uruši EPS i očigledni pritisci lobista da ovo javno preduzeće postane lak plen za privatizaciju. A ovaj „rat“ se očigledno nastavlja. Radna grupa za sigurnost snabdevanja Ministarstva energetike i u petak bi, kako je najavljeno, trebalo da se sastane. Ova grupa direktno je optužila rukovodstvo EPS da su odgovorni za veliku štetu od havarije u TE-TO „Kostolac“, jer imovina EPS nije osigurana. - Apsolutna je neistina da je EPS neosiguran, jer je za svu imovinu u svim delovima sistema na vreme obezbeđeno osiguranje i šteta nastala na transformatoru u Kostolcu biće nadoknađena od osiguranja - tvrde u EPS. - Uprkos višemesečnim problemima u javnim nabavkama osiguranja, uspeli smo da osiguramo imovinu. Ministarstvo energetike ne bi smelo da osuđuje bilo koga bez uvida u dokumentaciju, dokaze i tendersku proceduru. Ako Ministarstvo energetike ima informacije koje mogu da ukažu na neku nezakonitost, onda treba da podnese krivične prijave, a ako ima saznanja i to ne učini, onda je saučesnik. Na tvrdnje Radne grupe da je zbog havarije u „Kostolcu“ ugrožen javni interes zbog niza propusta u poslednjih nekoliko meseci, u EPS ističu da Ministarstvo samo diže paniku u javnosti. - EPS ima dovoljno proizvodnih kapaciteta da ispad ovog transformatora ne osete ni građani ni privreda. Nijednog trenutka nije dovedena u pitanje sigurnost snabdevanja električnom energijom u Srbiji - naglašavaju u EPS. - Višemesečni napadi na nas znak su nečije namere da sistematski uruši EPS, jer nekome ne odgovara naš najbolji istorijski finansijski rezultat, rekordna proizvodnja i izvoz električne energije. ZOVU I POLICIJU SVE propuste u radu EPS ispitaće i policija, jer je Radna grupa Ministarstva energetike podatke prosledila i Ministarstvu unutrašnjih poslova. U EPS žele da se u ceo slučaj uključe i policija i BIA, da se detaljno ispita kako je moguće da se „ovoliki napadi na EPS dešavaju pred treću i finalnu fazu liberalizacije tržišta električne energije koja se očekuje u julu ove godine“.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Varnice između ministarstva i EPS-a

Izvor: Politika, 25.Apr.2014, 12:42

Priča o havariji u „Kostolcu”, po svemu sudeći, još jedan razlog za smenu Aleksandra Obradovića, v. d. direktora EPS-a ..Havarija na transformatoru bloka B2 u „Kostolcu”, čija se šteta prema podacima Radne grupe za sigurnost snabdevanja energentima procenjuje na oko 10 miliona evra, juče...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.