HEP: Ulagali u TENT, dajte 2 mlrd.€

Izvor: B92, 28.Avg.2014, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HEP: Ulagali u TENT, dajte 2 mlrd.€

Hrvatska elektroprivreda će od Elektroprivrede Srbije tražiti dve milijarde evra na ime duga za ulaganje u TE Nikola Tesla u Obrenovcu, piše Poslovni dnevnik.

Naime, HEP od EPS-a na osnovu predratnog ulaganja u TENT potražuje oko 120 mioliona evra i 22 teravata sati električne energije. Kada se ukupna potraživanja saberu uz dodatak kamata od 1990. godine, grubom računicom se dolazi do podatka da HEP od Srbije potražuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dve milijarde evra.

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, na ovu su se u HEP-u odlučili nakon što je Elektrogospodarstvo Slovenije, koje je pravni naslednik EP Slovenije, pokrenulo arbitražni postupak protiv BiH u Vašingtonu, gde traži odštetu od 750 miliona evra za finansiranje izgradnje Termoelektrane Ugljevik.

Iz zagrebačkog lista nisu dobili komentar ni od HEP-a ni od EPS-a, ali piše da su stavovi po ovom pitanju poznati i kod jednih i kod drugih. HEP zahteva naplatu duga, a EPS ne negira dug, ali da se o tome treba razgovarati na državnom nivou.

Hrvatska je pre rata 90-tih godina učestvovala svojim novcem u izgradnji nekoliko elektrana na području bivše Jugoslavije: Krško, Tuzla, Obrenovac, Gacko i Kakanj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.