Zašto đaci beže sa Peštera

Izvor: RTS, 27.Feb.2015, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto đaci beže sa Peštera

Prošle godine, u Srbiji je zatvoreno čak 40 škola, mahom onih seoskih u koje je išlo nekoliko đaka. Deca u zabačenim mestima nemaju normalne uslove za školovanje - do škole pešače nekoliko kilometara, a u njoj često nemaju ni parno grejanje ni mokre čvorove. Unicef upozorava da se ne ulaže dovoljno u škole i da đaci na Pešteru žive kao u Maliju.
Na Pešteru, ispod vrha Jelenak, na visini od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 1.600 metara, putevi su bili zavejani sedam dana. Čim se mećava malo stišala, učenici su peške krenuli prema školi. Direktor nije toliko brinuo da li će stići, iskusni su pešaci, već da li će učenika u njegovoj školi uskoro uopšte i biti.

Pre 20 godina u Školu "Sveti Sava" u mestu Bare išlo je 750 učenika, a danas 80. Mnogi su roditelji sa Peštera otišli zbog posla, ali i zbog toga što njihova deca u gradovima imaju bolje uslove za školovanje.
"Nama je ovde neophodno, da ne kažem, sve. Nemamo parno grejanje, nemamo ve-ce, mokre čvorove u školama. Takođe, učila – uvek su dobrodošla", kaže Veroslav Radović, direktor Osnovne škole "Sveti Sava" u Barama.
Sala za fizičko ne postoji. Spoljašnji tereni su u blatu. Učionice se greju kao u prošlom veku. Država je letos poklonila kombi za prevoz učenika, ali zbog birokratskih problema još nije registrovan. Deca i dalje pešače po 10 kilometara dnevno.
"Ova deca su uskraćena. Poslednji put kada se ulagalo u školski inventar to je učinio Unicef 2001. godine. Tužno je da je za 14 godina to jedina nova oprema koju je škola dobila. Tužno je videti da deca nemaju organizovan prevoz i da moraju da pešače četiri, pet kilometara do škole i nazad, kao da žive u Maliju ili Burkini Faso", kaže Mišel Sen Lo, direktor kancelarije Unicefa u Srbiji.
Prošle godine, u Srbiji je zatvoreno čak 40 škola, mahom onih u koje je išlo nekoliko đaka.
Dužnost nas starijih, koji smo prošli najbolje dane života odrastajući u školi i učeći od predivnih nastavnika, jeste da se uključimo i svakom detetu u Srbiji omogućimo što bolje uslove za učenje.
Podaci Unicefa pokazuju da svako osmo dete koje živi u ruralnoj sredini, pored obaveza u školi, istovremeno radi i na roditeljskom imanju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.