Više visokoobrazovanih strateški cilj Srbije

Izvor: S media, 15.Sep.2010, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više visokoobrazovanih strateški cilj Srbije

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je danas da je povećanje broja visokoobrazovanih kadrova strateški cilj Srbije, jer je to uslov budućeg razvoja zemlje i evropskih integracija.

Obradović je na konferenciji "Kvalitet studija na privatnim i državnim univerzitetima", rekao da je u Srbiji 2002. godine svega 6,5 odsto stanovništva bilo visoko obrazovano, dok je taj procenat u zemljama Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << unije znatno veći.

"Da bi Srbija imala kvalitetno obrazovanje, potrebno je da se donese strategija, da se standardi usklade sa evropskim i kvalitet obrazovanja stalno proverava, da se ojačaju i primene upravne nadležnosti Ministarstva prosvete", naveo je Obradović.

Prema njegovim rečima, neophodno je i da bude usvojen nacionalni okvir kvalifikacija, kao i da se izradi registar nastavnika, primene direktive Evropske unije, povećaju državna izdvajanja za visoko obrazovanje i da se ostvari bolja veza univerziteta sa tržištem rada.

Obradović je rekao da su državni univerziteti u prednosti u odnosu na privatne i da će to biti tako i ubuduće, jer je realno da će država najviše brinuti o državnim fakultetima.

On je rekao da u Srbiji studira oko 192.000 studenata na državnim fakultetima, a 44.700 na privatnim i najavio da će iduće godine biti predstavljnen predlog nacionalne stragegije za visoko obrazovanje i održana javna rasprava o tom dokumentu.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević rekao je da akreditacije trenutno imaju državni univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kao i 12 privatnih univerziteta.

Kovačević je rekao da su najveći problemi obrazovanja Srbije nedostatak kadrova i kvalitetnih nastavnika, stalne promene zakona, loše srednješkolsko i osnovno obrazovanje.

"Dobar (nastavni) kadar zadatak je cele države i društva", ocenio je Kovačević i dodao da je potrebno da i privreda ulaže u visoko obrazovanje u Srbiji, kao i da od pomoći može biti dijaspora.

On je ocenio da reformu obrazovanja u Srbiji nisu prihvatili nastavnici koji, kako je naveo, moraju da shvate da studentima treba da budu na raspolaganju i kada nemaju nastavu, ali ni studenti, jer ne shvataju da je potrebno svakodnevno vredno da rade i da obaveze ispunjavaju u predvidjenim rokovima.

Konferenciju "Kvalitet studija na privatnim i državnim univerzitetima" organizovali su nedeljnik Vreme i Biznis Info Grupa.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potrebno više visokoobrazovanih

Izvor: RTS, 15.Sep.2010

Cilj Srbije jeste povećanje broja akademskih građana jer je to uslov razvoja zemlje i evropskih integracija, izjavio ministar Žarko Obradović na konferenciji posvećenoj kvalitetu studija. Nedostatak kvalitetnog nastavnog kadra jedan od problema obrazovanja, istakao rektor Kovačević...Povećanje...

Nastavak na RTS...

Obradović: Strateški cilj više visokoobrazovanih u Srbiji

Izvor: Danas, 15.Sep.2010

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je juče da je povećanje broja visokoobrazovanih kadrova strateški cilj Srbije, jer je to uslov budućeg razvoja zemlje i evropskih integracija. Obradović je na konferenciji „Kvalitet studija na privatnim i državnim univerzitetima“ rekao da je u Srbiji...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.