Vanredna situacija zbog poplava u osam opština

Izvor: Politika, 14.Maj.2014, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredna situacija zbog poplava u osam opština

BEOGRAD – Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije saopštio je da je danas do 13.00 časova vanredna situacija zbog poplava proglašena na teritoriji grada Valjeva i opština Lučani, Mionica, Osečina, Koceljeva, Lajkovac, Ub i Ljig.

U selu Dublje kod Valjeva je oko 13.20 časova evakuisano šest osoba s više vozila, dok je u naselju Klupci kod Loznice u toku evakuacija stoke iz više od 20 ugroženih domaćinstava, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se u saopštenju Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Zbog izlivanja reke obustavljen je saobraćaj na državnom putu Valjevo-Ćelije, kod mesta Popučke, saopštio je MUP.

Cerski obodni kanal je u naglom porastu. U Loznici je došlo do izlivanja reke Štire, šest domaćinstava je poplavljeno, a ekipe Vatrogasno-spasilačke jedinice su na terenu. U 10.00 časova policija je oborila stari železnički most preko Štire kako bi rasteretila reku.

Na zasedanju Opštinskog štaba za vanredne situacije u Kosjeriću, odlučeno da se prekine nastava u školama. Poplavljena je kuća u selu Seča reka, zaseok Mračići, a upućena je ekipa Vojske Srbije.

Reka Obnica preti da poplavi nekoliko domaćinstava. Ekipe vatrogasno-spasilačkih jedinica su na terenu, a očekuje se dolazak građevinskih mašina za prokopavanje kanala, navodi se u saopštenju.

Došlo je i do odrona na desnoj traci puta Valjevo - Osečina, na izlasku iz Valjeva.

Crni Timok preti da se izlije u selo Lukovo, u opštini Boljevac, gde je ugroženo nekoliko kuća. Na terenu je, kako je saopštio Sektor za vanredne situacije MUP-a, vatrogasna ekipa.

U Zaječaru, u naselju Višnjar, na desnoj obali reke Beli Timok, na ušću Lubričke reke, postavljena je prenosna brana dužine 50 metara, a planirano je postavljanje 16 segmenata od po 25 metara. Na terenu je angažovano osam vatrogasaca i dva pripadnika Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

U gradu Loznici i opštinama Bogatić, Krupanj, Mali Zvornik, Ljubovija i Koceljeva u toku su sednice štabova za vanredne situacije.

Tim za spasavanje na vodi iz Novog Sada stigao je u Užice i u selo Đerađ kod Lučana.

Prema informaciji Javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode”, danas je uvedena vanredna odbrana od poplava na reci Kolubari s pritokama, u dužini od 87,27 kilometara i brana, na reci Bjelici, na sektoru Čačak - Požega - Užice, kao i na sektoru Loznica - Krupanj - Osečina, desna obala Drine, Jadra s Likodrom i Štirom.

JVP „Srbijavode” je saopštilo da je uvedena redovna odbrana od poplava na reci Jasenici, na sektoru Smederevska Palanka, pri vodostaju od 219 centimetara, s tendencijom rasta.

Prema podacima preduzeća „Srbijavode”, „Vode Vojvodine” i „Beogradvode”, ukupna redovna odbrana od poplava sprovodi se na 85,25 kilometara (vodotok Sava i lokalitet Stojšića Bogaz).

Odbrana od poplava od unutrašnjih voda sprovodi se na 221,281 kilometara podrinjsko-kolubarskog meliracionog područja, a na teritorijama opština Ljig, Bojnik i grada Čačka, voda za piće i dalje je neispravna.

Odroni i klizišta ugrožavaju magistralne, lokalne i nekategorisane puteve. a na područjima ugroženim poplavama, vatrogasci-spasioci bili su angažovani na crpljenju vode i snabdevanju vodom za piće.

Na Savi kod Šapca vodostaj je iznad granice redovne odbrane od poplava, s tendencijom porasta od 15. maja, dok je na Kolubari kod Valjeva prešao granicu vanredne odbrane.

Kod Slovca vodostaj je nešto ispod granice redovne odbrane od poplava s tendencijom dostizanja granice vanredne odbrane u toku narednih 48 sati, navodi se u saopštenju.

Na Ljigu kod Bogovađe vodostaj je iznad upozoravajućeg nivoa s tendencijom daljeg porasta, a na Tamnavi i Ubu dostizanje granice redovne odbrane od poplava očekuje se tokom današnjeg i sutrašnjeg dana.

Na Jadru se očekuje da će granica redovne odbrane od poplava biti dostignuta do sutra, a na Moravici i Bjelici vodostaji su prevazišli upozoravajuće nivoe, takođe s tendencijom porasta.

U toku današnjeg i sutrašnjeg dana očekuje se da dostizanje nivoa vanredne odbrane od poplava na Jasenici, a granica redovne odbrane od poplava biće tokom narednih 48 sati pređena i na Kubršnici, Resavi i Lugomiru, kao i na Mlavi i Peku.

Preduzimanje mera pripravnosti očekuje se i na Belom Timoku kod Zaječara i Crnom Timoku kod Gamzigrada, kao i na Neri, Brzavici i Moravici.

Sektor za vanredne situacije MUP-a pozvao je sve štabove na teritoriji Srbije da budu u punoj pripravnosti i da preduzmu sve aktivnosti neophodne za odbranu od poplava.

Beta

objavljeno: 14.05.2014.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin,   Kolubara

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Valjevo: Vanredno stanje u Kolubarskom okrugu zbog kiše

Izvor: Blic, 14.Maj.2014

U Valjevu i svim ostalim opštinama Kolubarskog okruga proglašena je vanredna situacija, a na celom slivu Kolubare vanredna odbrana od poplava. ..U valjevskom kraju, po proceni meteorologa, pašće skoro 100 litara kiše po kvadratnom metru, daleko više nego prilikom poslednje obilne kiše...U naglom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.