Izvor: B92, 21.Avg.2009, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stipendije osobama sa invaliditetom

Beograd -- Beograd će u narednoj školskoj godini stipendirati 140 studenata sa invaliditetom, za šta je iz gradskog budžeta izvojeno 32 miliona dinara.

Tim studentima je danas u Skupštini Beograda gradski sekretar Vladan Đukić dodelio ugovore o stipendiranju. Studenti sa invaliditetom kažu da će im ova pomoć značiti, ali smatraju da je pored toga jednako bitno i da se svaki fakultet ili dom prilagodi osobama sa invaliditetom.

Milan Janković, student treće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine psihologije, jedan je od stotinu četrdeset studenata sa invaliditetom koji su dobili stipendiju od grada. On će svakog meseca do kraja godine primati 17 000 dinara, koje će, kako kaže, trošiti uglavnom na literaturu koja mu je potrebna za fakultet.

"U tom egzistencijalnom smislu naravno da znači, ali se ne može sve parama srediti”, navodi Milan. On ističe da je od stipendija njemu i ostalim studentima sa invaliditetom ipak bitnije da se fakulteti i domovi adaptiraju i uklone fizičke barijere.

"Od najosnovnijih, kao što je korišćenje toaleta na fakultetima i domovima, preko literature za osobe sa senzitivnim hendikepom, do povratka sa fakulteta kući ili u dom”, objašnjava Milan.

U Sekretarijatu za socijalnu zaštitu kažu da se Program podrške studentima sa invaliditetom realizuje od 2005. godine i da je do sada stipendije dobilo oko dve stotine studenata.

"Primljeno je oko 179 zahteva za stipendije, od toga je 150 bilo ispravno. Mi smo podelili 140 stipendija tim studentima”, objašnjava gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić.

U Srbiji ima oko 500 studenata sa invaliditetom, a samo u Beogradu ih je oko 300. Ipak, većina fakulteta nema adekvatan prilaz objektima, dok je u zemljama Evropske unije praksa da univerzitet ovim studentima obezbeđuje i poseban prevoz.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodeljene gradske stipendije studentima i srednjoškolcima

Izvor: EMportal, 21.Avg.2009

Godišnje stipendije u iznosu od 17.000 dinara mesečno dodeljene su danas studentima sa invaliditetom i talentovanim srednjoškolcima i studentima. Iz gradskog budžeta u ove svrhe izdvojeno je za ovu godinu oko 91 milion dinara.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.