Petak, 21.08.2009.

11:07

Stipendije osobama sa invaliditetom

Beograd će u narednoj školskoj godini stipendirati 140 studenata sa invaliditetom, za šta je iz gradskog budžeta izvojeno 32 miliona dinara.

Izvor: B92

Default images

Tim studentima je danas u Skupštini Beograda gradski sekretar Vladan Đukić dodelio ugovore o stipendiranju. Studenti sa invaliditetom kažu da će im ova pomoć značiti, ali smatraju da je pored toga jednako bitno i da se svaki fakultet ili dom prilagodi osobama sa invaliditetom.

Milan Janković, student treće godine psihologije, jedan je od stotinu četrdeset studenata sa invaliditetom koji su dobili stipendiju od grada. On će svakog meseca do kraja godine primati 17 000 dinara, koje će, kako kaže, trošiti uglavnom na literaturu koja mu je potrebna za fakultet.

“U tom egzistencijalnom smislu naravno da znači, ali se ne može sve parama srediti”, navodi Milan. On ističe da je od stipendija njemu i ostalim studentima sa invaliditetom ipak bitnije da se fakulteti i domovi adaptiraju i uklone fizičke barijere.

“Od najosnovnijih, kao što je korišćenje toaleta na fakultetima i domovima, preko literature za osobe sa senzitivnim hendikepom, do povratka sa fakulteta kući ili u dom”, objašnjava Milan.

U Sekretarijatu za socijalnu zaštitu kažu da se Program podrške studentima sa invaliditetom realizuje od 2005. godine i da je do sada stipendije dobilo oko dve stotine studenata.

“Primljeno je oko 179 zahteva za stipendije, od toga je 150 bilo ispravno. Mi smo podelili 140 stipendija tim studentima”, objašnjava gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić.

U Srbiji ima oko 500 studenata sa invaliditetom, a samo u Beogradu ih je oko 300. Ipak, većina fakulteta nema adekvatan prilaz objektima, dok je u zemljama Evropske unije praksa da univerzitet ovim studentima obezbeđuje i poseban prevoz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: