Srbija da popravi zakone o azilu

Izvor: Akter, 08.Dec.2015, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija da popravi zakone o azilu

U borbi sa izbegličkom krizom, Srbija bi trebalo da unapredi zakonodavstvo iz oblasti davanja azila, a Evropska unija da zaštiti prava i slobode izbeglica i miganata kako ne bi ugrozila temelje na kojem je nastala, rečeno je danas na konferenciji Fridrih Nojman fondacije posvećene izbegličkoj krizi u Evropi

Direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić smatra da Srbija ima poprilično usporen mehanizam za davanje azila koji bi, kako je naglasila, trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << bude brži i fleksibilniji zbog onih izbeglica koje žele da ostanu u našoj zemlji.

Na panelu posvećenom uspesima i neuspesima u borbi sa izbegličkom krizom u beogradskom Medija centru, Milić je navela da Srbija mora da shvati da je jako važno da razmenjuje bezbednosne podatake sa regionom.

"U Srbiji se ne obrađuju, ne prikupljaju i na tehnički način ne razmenjuju podaci koji su bitni", smatra Milić.

Ona je ukazala i na problem nedovoljne vidljivosti Ujedinjenih nacija i na primenjivanje njihovih zastarelih konvencija  iz vremena kada su bezbednosni izazovi bili drugačiji nego danas.

Članica predsedništva Liberalno demokratske stranke Judita Popović istakla je da države članice EU često krše ljudska prava i slobode pozivajući se na određena međunarodno zagarantovana prava, kao što je Ženevska konvencija o statusu izbeglica iz 1951. godine.

"Bez obzira na ekonomski momenat, EU bez poštovanja ljudskih vrednosti neće više postojati ni u ovoj formi ni u ovom sadržaju. To više neće biti EU sa ovim identitetom", rekla je ona.

Popović smatra da srpsko zakonodavstvo "kaska" za evropskim, a Srbija nije dorasla izazovu s kojim se suočava na svojoj teritoriji.

Prema njenim rečima, priliv izbeglica i migranata u neku zemlju ne znači da će njena ekonomija biti ugrožena, a kao primer, navela je Tursku, Jordan i Liban, čije su ekonomije, kako tvrdi, zabeležile rast od tri odsto.

S tim se saglasio i bivši poslanik Evropskog parlamenta Teodoros Skajlakakis, koji smatra da u urbanim područjima nema privredne integracije ni nastojanja da se profitira na jeftinoj radnoj snazi.

"Jeftina radna snaga, koju predstavljaju izbeglice iz Sirije, može biti korisna za Evropu, koja stagnira već duže vreme", rekao je on.

Konferencija Fridrih Nojman fondacije počela je jutros panelom o uzorocma i simptomima izbegličke krize u Belgrade Art Hotelu, a završava se večeras panelom o starategijama za borbu sa aktuelnom krizom u Kulturnom centru Mikser.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

DITMAN: Srbija da razradi sistem za dobijanje azila

Izvor: Kurir, 08.Dec.2015

BEOGRAD- – Iako izbeglice na Srbiju gledaju kao na zemlju tranzita, ona bi trebalo da razradi sistem za dobijanje azila kao što je i previđeno pregovaračkim poglavljem 33, izjavio je večeras ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman..."U okviru poglavlja 33 stoji da Srbija treba da razradi sistem...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.