SZO: Vakcina protiv novog gripa izaziva narkolepsiju

Izvor: S media, 08.Feb.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Vakcina protiv novog gripa izaziva narkolepsiju

Dvanaest zemalja prijavilo je sumnjive slučajeve narkolepsije povezane sa vakcinama protiv novog gripa tipa A H1N1, saopšteno je danas iz Svetske zdravstvene organizacije.

U saopštenju se navodi da narkolepsija (iznenadan pad u san), uglavnom kod mlađih osoba, nije primećena prilikom ranijih vakcinisanja i da su češće primećene u Švedskoj, Finskoj i na Islandu nego u drugim zemljama.

Epidemijske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << razmere gripa u Beogradu

U studiji Globalnog savetodavnog komiteta o bezbednosti vakcina (GACVS) SZO obrađeni su i podaci iz finskog istraživanja u kojem se navodi da su deca, koja su primila vakcinu protiv gripa “Pandemiks”, devetostruko podložnija narkolepsiji nego ona koja nisu vakcinisana.

Grip se širi jednim kijanjem u prostoriji

- Komitet je saglasan da je potrebno sprovesti dodatnu istragu o pojavi narkolepsije i vakcinacije protiv H1N1. Pojačan rizik od narkolepsije u prošlosti nije primećen u vezi sa vakcinama protiv gripa ili drugih bolesti - ističe se u saopštenju SZO.

Evropska agencija za medicinu takođe je pokrenula istragu o ovoj pojavi. Narkolepsija je poremećaj sna koja izaziva ekstreman umor i često rezultira padom u san bez upozorenja pa čak i usred neke aktivnosti.

(Srna)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SZO: Vakcina protiv novog gipa izaziva narkolepsiju

Izvor: Blic, 08.Feb.2011

Dvanaest zemalja prijavilo je sumnjive slučajeve narkolepsije povezane a vakcinama protiv novog gripa tipa A H1N1 - saopšteno je danas iz Svetske zdravstvene organizacije...U saopštenju se navodi da narkolepsija (iznenadan pad u san), uglavnom kod mlađih osoba, nije primećena prilikom ranijih vakcinisanja...

Nastavak na Blic...

SZO:Vakcine protiv H1N1 izazivaju narkolepsiju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Feb.2011

Dvanaest zemalja prijavilo je sumnjive slučajeve narkolepsije povezane a vakcinama protiv novog gripa tipa A H1N1 - saopšteno je danas iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). U saopštenju se navodi da narkolepsija (iznenadan pad u san), uglavnom kod mlađih osoba, nije primijećena prilikom ranijih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

SZO: Vakcina „pandemriks“ izaziva narkolepsiju

Izvor: Danas, 08.Feb.2011

Dvanaest zemalja prijavilo je sumnjive slučajeve narkolepsije povezane sa vakcinom protiv novog gripa tipa A H1N1 - saopštila je juče Svetska zdravstvena organizacija. Kako se navodi, narkolepsija (iznenadan pad u san), uglavnom kod mlađih osoba, nije primećena prilikom ranijih vakcinisanja, a...

Nastavak na Danas...

U Srbiji nema vakcina koje izazivaju pad u san

Izvor: TimockeVesti.net, 09.Feb.2011, 07:26

BEOGRAD U Srbiji nema vakcine protiv svinjskog gripa za koju je dvanaest zemalja prijavilo da izaziva narkolepsiju, to jest iznenadni pad u san, rekao je za „Blic“ epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.....Procitajte celu vest na izvornoj stranici ..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.