Radi na izgradnji servisnog centra u Srbiji za održavanje ruskih helikoptera

Izvor: Blic, 24.Maj.2016, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radi na izgradnji servisnog centra u Srbiji za održavanje ruskih helikoptera

Trgovinski predstavnik Rusije u Srbiji Andrej Hripunov rekao je da se radi na pitanju izgradnje servisnog centra u Srbiji za održavanje ruskih helikoptera.

- U budućnosti se u Srbiji može pojaviti servisni centar za održavanje ruskih helikoptera - rekao je Hripunov za rusku agenciju "RIA novosti".

On je rekao da nije reč samo o nekim klasičnim isporukama, već o stvaranju zajedničke proizvodnje, koja bi delom bila smeštena u Rusiji, a dijelom u Srbiji, sa mogućnošću >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izlaska na tržišta trećih zemalja, ali nije mogao da precizira koliko bi ti eventualni projekti bili vredni.

- U Srbiji postoje naši `migovi` koje treba remontovati. U najskorije vreme očekujemo isporuku naših helikoptera `mi-17` Srbiji - rekao je Hripunov, navodeći da je ruska strana spremna da zajedno sa srpskom traži nove pristupe javno-privatnom partnerstvu u ovoj oblasti.

Što se tiče bescarinskog izvoza automobila "fijat" iz Srbije u Rusiju, on je rekao da bi to pitanje moglo da bude rešeno za godinu dana i da sada nije toliko pitanje ukidanja carina za "fijat", koliko unifikacije trgovinskog režima Srbije sa zemljama Evroazijske ekonomske unije /EAEU/.

- Treba da postoji jedinstven režim između članica EAEU i Srbije. O tome je Srbija obaviještena i ona se saglasila - rekao je Hripunov.

On je naveo da to rešenje treba da bude odobreno na jednom od najskorijih zasedanja Višeg ekonomskog saveta Evroazijske ekonomske unije, nakog čega će eksperti dve strane početi dogovaranje novog sporazuma, jedinstvenog za Srbiju i pet članica Unije.

Prema njegovim rečima , moguće je da će biti razmotreno i pitanje srpskih "fijat" automobila.

- Prema našim procenama, u zavisnosti od toga koliko će se brzo odvijati pregovori i uzimajući u obzir procedure, to će oduzeti neko vreme, ali, verovatno, možemo se uklopiti u godinu dana - rekao je Hripunov.

On je dodao da, ako budu ukinute carine za isporuku srpskog "fijata" i uspostavljena kvota za njegov bescarinski izvoz u Rusiju, onda će ruska strana nastojati da se izbori za izvoz u Srbiju ruskih autobusa tipa "LiaZ", kojih već 200 ima u Beogradu.

Govoreći o izvozu srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, on je rekao da mu je poznato da je već u fazi izgradnje veliki trgovinski centar za nabavke, predviđen za trgovinu sa Rusijom.

Prema njegovim rečima , Rusija polaže velike nade da će uskoro biti realizovan projekat formiranja u Srbiji regionalnog centra za proizvodnju radiofarmaceutskih preparata, što bi bilo korisno za Srbiju.

Govoreći o saradnji Srbije i Rusije, Hripunov je podsjetio da u Nišu radi Rusko-srpski centar za humanitarna reagovanja, čija djelatnost ima isključivo civilni karakter.

- Snagama Centra, u koje spada i avion `be-200`, uski avion-amfibija koji se koristi za gašenje požara, mogu da se gase požari ne samo u Srbiji već i u susjednim zemljama. Uz upotrebu pasa za otkrivanje mina i specijalne opreme, od mina je očišćeno stotine kilometara kvadratnih poslije NATO bombardovanja. Nažalost, još nisu svi objekti deminirani - naveo je on.

Krajem 2015. godine premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio je o mogućnosti remonta u Srbiji helikoptera proizvedenih u Rusiji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.