Izvor: Glas javnosti, 19.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi potpis za premijera u PTT

BEOGRAD - U Srbiji će danas početi izdavanje elektronskog potpisa, a prvi dokument elektronski će potpisati predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, javlja Beta.

Kako je najavila Vlada Srbije, prve elektronske potpise, koji imaju snagu svojeručnog potpisa, Javno preduzeće PTT Srbije izdaće premijeru i ministarki za telekomunikacije i informaciono društvo Jasni Matić.

PTT je prvi dobio licencu za izdavanje elektronskih potpisa u Srbiji.

Zakon o elektronskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << potpisu usvojen je 2004. godine, a do sada niko nije dobio licencu za izdavanje takozvanih kvalifikovanih elektronskih potpisa, koje priznaje država i zato imaju pravnu snagu ličnog potpisa.

Elektronski potpis omogućava firmama i građanima da dokumenta potpisuju elektronskim putem, bez svojeručnog potpisa, kao i da sklapaju ugovore i obavljaju druge poslovne transakcije preko Interneta.

U Srbiji su do sada izdavani samo nekvalifikovani potpisi, što znači da ih država nije priznavala, ali da su mogli da ih primenjuju građani i preduzeća koji sklope ugovor da će ih priznavati radi lakšeg poslovanja.

Mali korak za ptt veliki za Srbiju.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra u Srbiji počinje izdavanje elektronskog potpisa

Izvor: 24sata, 18.Dec.2008, 15:37

Kako je najavila Vlada Srbije, prve elektronske potpise, koji imaju snagu svojeručnog potpisa, Javno preduzeće PTT Srbije izdaće premijeru i ministarki za telekomunikacije i informaciono društvo Jasni Matić.

Nastavak na 24sata...

Predsednik Vlade prvi Srbin elektronski potpisnik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2008

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković postao je danas vlasnik prvog elektronskog potpisa u Srbiji...Cvetković je, posle potpisivanja dokumenta elektronskim potpisom, rekao da je ovo prvi korak u implementaciji e-uprave i čestitao preduzeću PTT Srbija što je postalo prvo sertifikaciono...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ozvaničena upotreba elektronskog potpisa

Izvor: Politika, 19.Dec.2008

Svi Beograđani od juče mogu da u pošti podnesu zahtev za izdavanje aparature za elektronski potpis, a do kraja godine će to biti moguće i u ekspoziturama u ostalim gradovima ..Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković i ministar za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.