Prioritet EU je Zapadni Balkan

Izvor: B92, 11.Jan.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prioritet EU je Zapadni Balkan

Ketrin Ešton (Beta)

Brisel -- Visoka komesarka EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton izjavila je da će zapadni Balkan biti jedan od prioriteta njenog spoljnopolitičkog delovanja.

Ona je dodala da želi da ceo region napreduje ka Uniji. U govoru pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, pozitivno je ocenila ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije za putovanja u EU, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je političku situaciju u Bosni i Hercegovini opisala kao složenu.

"Vizna liberalizacija je pozitivan korak za ove zemlje. U Bosni treba da nađemo efektivnu strategiju koja će razrešiti poziciju u kojoj se ova zemlja nalazi", navela je Eštonova.

"Te zajednice imaju svoj ponos, ali moraju zajednički da žive. Mogu se organizovati svi mogući referendumi, mada ta zemlja mora nastojati da postigne medjusobni sporazum... A kako, o tome mi moramo raspravljati. Treba ići dalje od političkih vođa i sagledati situaciju u kojem je stanovništvo i objasniti im prednosti. Većina ljudi u Bosni i Hercegovini jedino želi da živi u miru", rekla je Eštonova.

Nova visoka komesarka za spoljnu politiku EU, naglasila je da će njeni prioriteti biti jačanje Unije i stvaranje kredibilnije uloge EU u svetu.

"Želim jače i veće učešće Evrope u promovisanju mira u svetu i borbi protiv gladi. Glavni prioritet će biti i stvaranje zajedničke evropske strategije u spoljnoj politici", kazala je ona.

Kao prioritete spoljne politike, Eštonova je istakla Avganistan, Pakistan i Bliski istok, najavivši da će uskoro otputovati u Vašington na sastanak sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton. Eštonova će posle Vašingtona posetiti Moskvu i Peking.

Ona je pomenula i da će EU pratiti političku situaciju u Belorusiji i Moldaviji, kao i u kavkaskom regionu.

Istupanjem Eštonove pred EP započelo je pojavljivanje komesara Evropske komisije pred odgovarajućim odborima Evropskog parlamenta, koje će trajati do 19. januara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ešton: Evropski put za zapadni Balkan

Izvor: EMportal, 11.Jan.2010

Evropska unija mora posvetiti pažnju tome da region zapadnog Balkana sledi put evropske integracije, izjavila je danas u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton.

Nastavak na EMportal...

Zvaničnici EU: Ratifikovanje SSP sa Srbijom biće prioritet

Izvor: Southeast European Times, 11.Jan.2010

11/01/2010..BRISEL, Belgija -- Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i novoimenovani komesar EU za proširenje i evropske susede Štefan Fule izrazili su u nedelju (10. januara) svoju posvećenost ubrzavanju integracije zemalja zapadnog Balkana u EU. Oni su takođe podneli Evropskom...

Nastavak na Southeast European Times...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.