Evropski put za Zapadni Balkan

Izvor: RTS, 11.Jan.2010, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski put za Zapadni Balkan

Ketrin Ešton, predložena za visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost, izjavila da će budućnost Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta njenog delovanja, istakavši da želi da ceo region u narednom periodu napreduje ka Uniji.

U Evropskom parlamentu u Briselu počela je provera predloženih članova nove Evropske komisije. Poslanici im postavljaju pitanja o profesionalnim kvalifikacijama i iskustvu i političkim stavovima.

Prva je svoj plan rada obrazložila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Britanka Ketrin Ešton, predložena za Visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost.

Baronesa Ketrin Ešton jedna je od devet žena u novoj Evropskoj komisiji, čiji će u isto vreme biti i potpredsednik. Evropskim parlamentarcima je rekla da joj je najvažnije da Evropska unija bude jača i preuzme veću ulogu u svetu. Među spoljnopolitičke prioritete ubraja Zapadni Balkan.

"Mi kao Evropska unija imamo najveću odgovornost za naše neposredno susedstvo. Važno je reći da naš kredibilitet u svetu zavisi i od toga kako sarađujemo sa susedima. To znači promovisanje istinskih političkih reformi na Zapadnom Balkanu da bismo obezbedili da ceo region uspe u integraciji u Evropsku uniju", rekla je Eštonova.

Ketrin Ešton kaže da je preduzet pozitivan korak u vidu vizne liberalizacije za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

"Osim toga, moramo da nađemo i delotvornu strategiju za politički bezizlaznu situaciju u Bosni i Hercegovini", rekla je Eštonova.

Eštonova je, odgovarajući na pitanje poslanice Doris Pak, rekla da zemlje članice koje ne priznaju nezavisnost Kosova imaju za to valjane razloge i da je najvažnije da misija Euleks dobro deluje.

U utorak se pred evropskim parlamentarcima pojavljuje Čeh Štefan File, predložen za komesara za proširenje. On u unapred dostavljenom planu rada kaže da očekuje da ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom počne ovog leta, što bi omogućilo novu eru odnosa sa Beogradom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.