Poslanici prekršili SSP zbog akciza na gorivo

Izvor: Press, 14.Jan.2011, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici prekršili SSP zbog akciza na gorivo

Poslanici su glasanjem za amandman koji je na Zakon o akcizama podneo poslanik SPS-a Zoran Kasalović prekršili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i faktički produžili monopol NIS-a na tržištu derivata. Zbog toga će, po svemu sudeći, taj zakon morati ponovo da se menja
Poslanici sa kojima je Press juče razgovarao tek posle napisa u štampi shvatili su kakve posledice donosi odluka da se akcize na gorivo NIS-a povećaju za 30 para, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << a za uvozno 4,8 dinara.
- Ovako se diskriminišu se proizvodi sa teritorije EU. Ukoliko se u budućnosti pokrene bilo kakav spor pred međunarodnim sudovima, Srbija bi morala da plati više miliona evra - objašnjavaju u Uniji poslodavaca Srbije.
Poslanik DS Srđan Milivojević kaže da mu niko nije objasnio o čemu se radi u izmenama zakona.
- Glasao sam jer imam puno poverenje u svoje partnere iz koalicije. Ipak, nikada se nismo libili da ako nešto ne uradimo kako treba, tu grešku ispravimo - rekao nam je Milivojević.
Sličan odgovor dobili smo i od poslanika G17 Plus Željka Ivanjija koji nam je rekao da je „samo slušao stav šefa poslaničke grupe", dok je Suzana Grubješić, šef poslaničke grupe te partije, izjavila za Press da će oni podržati izmene ako ih inicira Vlada.
U Ministarstvu finansija tvrde da su još krajem decembra odbili sporni amandman, ali da ga je Skupština ipak usvojila.
I članica Predsedništva opozicione SNS Zorana Mihajlović-Milanović poručila je da će ta stranka tražiti izmene zakona, jer selektivne akcize ne postoje nigde u svetu.
U NIS-u tvrde da su akcize iste za sve.
- Konkretno, za 6,60 dinara povećana je akciza za evrodizel, koji predstavlja 25 odsto motornih goriva na tržištu, a za 4,60 dinara na D2, koji zauzima još 40 odsto goriva NIS-a na tržištu - kažu u toj kompaniji.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici prekršili S S P zbog akciza na gorivo

Izvor: S media, 14.Jan.2011

Poslanici su glasanjem za amandman koji je na Zakon o akcizama podneo poslanik SPS-a Zoran Kasalović prekršili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i faktički produžili monopol NIS-a na tržištu derivata...Zbog toga će, po svemu sudeći, taj zakon morati ponovo da se menja...Poslanici sa kojima...

Nastavak na S media...

Iz Brisela stigla opomena Vladi

Izvor: Danas, 14.Jan.2011

Kako Danas saznaje u Evropskoj komisiji, juče je iz Brisela u Beograd stiglo zvanično mišljenje o potezu Skupštine Srbije koja je usvojila dvojne akcize na gorivo koje diskriminišu evropske kompanije. Kako nam je objašnjeno, veliki problem u ovom slučaju predstavlja činjenica da su diskriminatorske...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.