Pjevač: Smanjuje se broj nestalih osoba

Izvor: RTS, 29.Avg.2016, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjevač: Smanjuje se broj nestalih osoba

Povodom Međunarodnog dana nestalih lica, predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica u ratovima devedesetih Dragan Pjevač rekao je za RTS da je neophodna bolja saradnja udruženja u regionu, kao i da se broj nađenih osoba u poslednje dve godine smanjio.
Pjevač je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da se prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krsta 10.653 osobe vode kao nestale.

"Broj nestalih se smanjuje svake godine, međutim u poslednje dve godine nije kao pre. Podaci govore da je 2014. godine pronađeno oko 280 lica, dok je 2015. godine ta brojka oko 183 lica. Pre je bilo mnogo više, sada se taj broj sveo", navodi Pjevač.
Smatra da je saradnja u regionu znatno lošija nego pre i kao primer navodi Hrvatsku.
"U Hrvatskoj nije bilo ni ekshumacija ni identifikacija. Čini mi se da najgore stoji u regionu, jer 144 lica na poznatim lokacijama u Hrvatskoj mogu se sutra ekshumirati, ali Hrvatska to ne čini", napominje Pjevač.
Naglašava da svaki ozbiljan razgovor o pronalaženju nestalih lica podrazumeva ekshumaciju poznatih lokacija.
Kao potvrdu nesaradnje udruženja navodi to što po pravilu udruženja govore samo o svojim žrtvama.
"Bitno je da pokušamo da razumemo žrtvu i onog drugog. Jer da bi postojala nestala lica neko je morao počiniti zločin nad njima", ističe Pjevač.
Navodi da će se Međunarodni dan nestalih lica sutra obeležiti na više lokacija, kao i da će tome prisustvovati preko sto članova porodica nestalih lica.
"Sutra u devet časova u Knez Mihailovoj ulici će se postaviti figura nestalog lica od stiropora, na kojoj će građani zapisivati poruke vezane za taj dan. Figura će biti postavljena i u Tašmajdanskom parku i Medija centru", kaže Pjevač.
Nakon toga sledi mirna šetnja do spomenika u Tašmajdanskom parku i polaganje venaca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"GDE SU NESTALI?" Nepoznata sudbina skoro 11.000 osoba, od toga 4.000 Srba

Izvor: Blic, 30.Avg.2016, 13:38

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u regionu se i dalje traga za 10.653 nestalih od kojih više od 4.000 Srba, izjavio je danas predsednik koordinacije udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih...Nakon...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.