PUT KA JEDINSTVU CRKVE Vladika Grigorije: Susret patrijarha Kirila i pape Franje je Božja volja

Izvor: Blic, 15.Feb.2016, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUT KA JEDINSTVU CRKVE Vladika Grigorije: Susret patrijarha Kirila i pape Franje je Božja volja

Susret Njegove svetosti patrijarha Kirila i pape Franciska je svedočanstvo zajedničkih napora zarad dostizanja uzvišenog cilja - jedinstva Crkve, kaže za "Blic" vladika Grigorije.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački Grigorije ističe da se, kao i svaki hrišćanin, izuzetno raduje susretu dva poglavara jer je cilj "zadat nam od samoga Gospoda upravo jedinstvo Crkve".

- Lično me posebno raduje to što su patrijarh i papa posvedočili odgovornost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i svest da su hrišćani dužni da reaguju na goruće probleme sveta u kojem živimo, apelujući na problem izbeglica, te pozivajući na milosrđe prema njima. Iskreno se nadam da će hrišćani Istoka i Zapada poslušati mudre reči svojih poglavara i da će ovakvi i slični susreti postati sve češći, jer kako je istakao patrijarh Kiril, to je volja Božija - kaže vladika Grigorije.

Srpski vladika, koji je inače upoznao i patrijarha Kirila i papu Franciska, ističe da su obojica mudri poglavari, duhovni i istinski arhijerarsi.

- Svojim susretom patrijarh i papa nisu negirali razlike koje među nama i dalje postoje. Naprotiv, istakli su da su ih svesni, ali deklaracija koju su potpisali dokazuje da postoje mnoge važne teme oko kojih smo saglasni, te problemi koje smo, uprkos razlikama, pozvani da rešavamo - poručuje vladika.

Inače, Deklaracija koju su pre dva dana potpisali patrijarh ruski i papa nije prvi značajan dokument. Poglavar Rimokatoličke crkve Francisko potpisao je 2014. godine sa Vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem u Jerusalimu zajedničku ekumensku deklaraciju u cilju ujedinjenja hrišćana. U njoj se poziva na približavanje Rimokatoličke i pravoslavne crkve. Tada je deklaracija ocenjena kao istorijski događaj jer katolici i pravoslavci nikada nisu bili tako bliski doktrinarno od Velike šizme 1054. godine.

Pročitajte još:

Susret i potpisana Deklaracija sa ruskim patrijarhom ima, međutim, stavku više. Suštinski značaj i težina ovog događaja leži u činjenici da je potpisan dokument sa poglavarom najbrojnije pravoslavne Crkve.

U Havani na Kubi nakon dva sata razgovora poglavari su Deklaracijom pozvali svet da pruži humanitarnu pomoć izbeglicama iz Sirije i Iraka. Sastanak na neutralnom terenu, a za koji je papa rekao da je bratski, planiran je decenijama.

Poslednje prepreke uklonjene su zahvaljujući kombinaciji papine odlučnosti da bi sastanak trebalo da se održi i stava Ruske pravoslavne crkve da su događaji na Bliskom istoku povećali potrebu za ujedinjenjem hrišćana.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Susret partijarha Kirila i Pape franje s ciljem jedinstva crkve

Izvor: Cafe.ba, 15.Feb.2016

Susret ruskog patrijarha Kirila i pape Franje je svjedočanstvo zajedničkih napora zarad dostizanja uzvišenog cilja - jedinstva Crkve, rekao je Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački Grigorije.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.